Hlavní obsah

Česko - Švédsko 1:3Konec české série, mnohem větší rozpaky ale budí výkon. Měřítko snesl jen vynikající Rittich

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Nilsson 0 : 1
34. Zibanejad 0 : 2
36. Ekman-Larsson 0 : 3
51. Sklenička 1 : 3
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Až v osmém přípravném zápase před MS poznala česká hokejová reprezentace hořkost porážky. Mnohem větším varováním než prohra 1:3 na úvod Švédských her v rámci seriálu Euro Hockey Tour od domácího národního týmu je však způsob, jakým k ní došlo. Švédové totiž v Södertälje zejména v prvních dvou třetinách převyšovali Jandačův výběr o několik tříd, a nebýt vynikajícího brankáře Ritticha, byl by rozdíl ve skóre ještě markantnější. Ve druhém duelu turnaje Finsko vyhrálo nad Ruskem 3:2 po samostatných nájezdech.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Švédský hokejový reprezentant Patrik Zackrisson (ve žlutém) se vrhl v souboji s českým týmem do cesty puku na Švédských hrách. Vše sleduje Radek Faksa (vpravo).

Článek
Fotogalerie

S Davidem Rittichem v brance, ale proti původnímu plánu bez obránce Lukáše Kloka, který si na středečním tréninku zlomil zánártní kůstku a přišel tak o šanci zabojovat o MS, vyrazili Češi na Švédy, které v sobotu v Pardubicích zdolali 3:1. Jenže výběr Tří korunek od té doby ještě více posílil o borce z NHL, kterých na led vyjelo hned dvanáct!

Jandačova družina i s útočníkem Frkem, zažívajícím debut v seniorské reprezentaci, ale nezačala špatně, úvodní tlak domácího výběru nepřipustila a deset minut nepouštěla Švédy do nebezpečných příležitostí. Pak ale Seveřané přidali na rychlosti a najednou bylo brankáři Rittichovi pořádně horko.

Dlouho čaroval, když parádně vychytal Anderssona, spoluhráče z Calgary Backlunda i oporu Rangers Zibanejada, v 16. minutě už ale šli Švédové do vedení. Po rychlém přechodu do útoku totiž vypálil přes Jordána Jacob Nilsson a Rittichova lapačka máchla naprázdno.

Až v samém závěru prvního dějství přišla první šance i na druhé straně, čtvrtý útok složený z mladíků ale vyrovnat nedokázal, neboť gólman Anders Nilsson zastavil střelu Chytila i dorážku Zadiny. Šlo však o ojedinělý výpad Jandačova týmu a zásadní obrat k lepšímu nepřicházel.

Tragická druhá třetina

Ba naopak! V prostřední třetině totiž Švédové ještě zvýšili obrátky, zejména co se pohybu týká, takže Češi se vůbec nedostávali k útočné hře a prakticky se jen bránili. Jen zásluhou vynikajícího Ritticha ale dlouho zůstávali ve hře, neboť pětadvacetiletý brankář likvidoval jednu šanci domácích za druhou. A když už Češi při vyloučení Johana Larssona začali pomýšlet na vyrovnání, přišel pravý opak...

Při oslabení se totiž Švédové dostali do přečíslení dvou na Moravčíka a v reprezentaci debutující Zibanejad rychlý výpad zakončil druhým gólem. A když za necelé dvě minuty zbytečně přišel o puk v obranném pásmu Sklenička, zvýšil Ekman-Larsson už na 3:0.

Dovršil tak tragickou druhou třetinu českého týmu, který v ní vyslal na Jacoba Nilssona jen dvě rány proti třinácti, kterými zasypal výběr Tre kronor Ritticha. Za čtyřicet minut pak poměr střel činil 9:26 v neprospěch Čechů...

Jandač míchal útoky

Jandač ve třetí části hry promíchal složení útoků a Češi se snažili alespoň o čestný úspěch. Stránský s Frkem sice ještě neuspěli, ale Sklenička už v 51. minutě ano, takže ve dvanáctém utkání za reprezentaci zaznamenal první gól a na památku si hned schoval kotouč.

A kdyby Horák pět minut před koncem základní hrací doby dokázal potrestal minelu Švédů v rozehrávce, mohlo být z ničeho nic zaděláno na drama. Češi v závěru vylepšili vlastní přesilovku odvoláním Ritticha na střídačku, poslali na led šest bruslařů, skóre už se ale nezměnilo.

V sobotu v pravé poledne čeká český tým v Södertälje Finsko, o den později ve stejný čas zakončí turnaj ve Stockholmu proti Rusku.

Finsko po nájezdech vyhrálo nad Ruskem

Seveřané nevstoupili do turnajové generálky před květnovým mistrovstvím světa v Dánsku ideálně. V osmé minutě nachytal Säteriho pokusem z velkého úhlu Galijev. Chvilku poté měl dobrou možnost ke zvýšení náskoku Bučněvič, v tomto případě už ale Säteri odolal bez další pohromy.

Sborná dostala domácí do hry svou nedisciplinovaností. Mezi 24. a 29. minutou pykali postupně Gavrikov, Tkačov a Grigorenko, přičemž poslednímu z hříšníků zkrátil trest gólem na 1:1 právě Puustinen nekompromisní ranou z kruhu bez přípravy.

Ve 46. minutě dokonal obrat Rajala, ale Rusové se nechtěli s porážkou smířit a po skrumáži před Säterim vyrovnal v 56. minutě dorážející Barabanov. V posledních vteřinách základní doby mohl rozhodnout Rajala, jenže přečíslení dvou na jednoho ke gólové tečce nedotáhl.

Pětiminutové prodloužení vítěze neurčilo a došlo na nájezdy. Puustinen prostřelil Košečkina ve druhé sérii, hned při dalším pokusu uspěl navíc Savinainen. Na straně hostů neuspěl ani jeden ze čtyř exekutorů, sborná si tak v rámci EHT připsala čtvrtou porážku v řadě.

Švédské hokejové hry:
Česko - Švédsko 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 51. D. Sklenička (Červenka) – 15. J. Nilsson (Backlund, Brännström), 34. Zibanejad (Janmark, Wikstrand), 36. Ekman-Larsson (L. Andersson, J. Larsson). Rozhodčí: Salonen, Pajula (oba Fin.) – Persson, Wernström (oba Švéd.). Vyloučení: 5:5. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 4707.
ČR: Rittich – F. Pavlík, Jordán, D. Sklenička, Moravčík, Pyrochta, Hrbas, Pláněk – Frk, Faksa, Červenka - Nestrašil, R. Hanzl, M. Stránský – Řepík, Horák, D. Kubalík – F. Zadina, F. Chlapík, Chytil. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Švédsko: A. Nilsson – J. Klingberg, E. Gustafsson, A. Larsson, Ekman-Larsson, Pilut, Wikstrand, Brännström – L. Andersson, Zibanejad, Janmark – J. Nilsson, Backlund, C. Klingberg – J. de la Rose, J. Larsson, Pääjärvi – Norman, Zackrisson, Everberg. Trenéři: Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic
Švédské hokejové hry v Helsinkách, turnaj Euro Hockey Tour
Finsko - Rusko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 29. Puustinen (Pokka, Savinainen), 46. Rajala (Savinainen, Jokiharju), rozhodující sam. nájezd Puustinen – 8. Galijev (Bučněvič), 56. Kablukov (Mamin, Bereglazov). Rozhodčí: Šír, Pešina (oba ČR) – Sormunen, Neva (oba Fin.). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Diváci: 5439.
Finsko: Säteri – Honka, Kivistö, Pokka, Jürgens, Jokiharju, Vaakanainen, Näkyvä – Anttila, Niemi, Enlund – Palola, Suomela, Manninen – Rajala, Sandell, Savinainen – Puustinen, Sallinen, Jormakka – Ikonen. Trenér: Lauri Marjamäki.
Rusko: Košečkin – Bělov, Chafizullin, Jakovlev, Bereglazov, Nestěrov, Marčenko, Jarullin, Gavrikov - Dadonov, Byvalcev, Kručinin – Bučněvič, Tkačov, Galijev –- Sošnikov, Šalunov, Grigorenko – Mamin, Kablukov, Barabanov. Trenéři: Ilja Vorobjov.

Reklama

Související témata: