Hlavní obsah

Takhle s námi bude mít každý problémy, hlásí Slováci, když obrali o bod světové šampióny

Kodaň

Ani po třígólovém švédském obratu ve skóre se nepoložili, díky obrovskému úsilí dokázali srovnat dvoubrankové manko, a nakonec nebyli slovenští hokejisté na MS v Kodani daleko od toho, aby úřadující světové šampióny dokonce porazili. Klidně i v základní hrací době. „Náš nejlepší výkon na turnaji,“ musel uznat navzdory porážce 3:4 v prodloužení kanadský kouč Slováků Craig Ramsay.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slovenští hokejisté se radují z úvodního gólu proti Švédům. Zleva Ladislav Nagy, autor gólu Tomáš Jurčo, Michal Krištof a Mário Grman.

Článek

„Jsem hrdý na celý tým. Dodržovali jsme i ty drobné pokyny, díky kterým jsme se dostávali do šancí. S výkonem jsem velmi spokojený, zejména v defenzívě byl přímo fantastický. Pochvalu si zaslouží i brankář Rybár," vyzdvihoval Ramsay výkon gólmana Hradce Králové, který si v utkání připsal devětadvacet úspěšných zákroků.

„Vyhovuje mi, když na mě jde víc střel, aspoň jsem pak rozchytaný. Spoluhráči mi ale výborně pomáhali, Švédy do vyložených šancí nepouštěli," věděl Rybár, jenž proti Švédům dostal přednost před brněnským Markem Čiliakem.

S výborně organizovanou slovenskou obranou měl favorit zejména v druhé polovině utkání velké problémy. „Sice měli víckrát tlak a točili nás v našem obranném pásmu, ale prostor, odkud se dávají góly, jsme měli dobře pokrytý," všiml si útočník Ladislav Nagy, jenž ve 47. minutě srovnával na 3:3.

Slováci byli najednou politi živou vodou a Švédové museli vděčit svému gólmanovi Hellbergovi, že pochytal řadu nadějných slovenských střel.

Ramsay: Můžeme bodovat i proti Rusku

„Celý zápas jsme odehráli výborně. I za nepříznivého stavu jsme si pořád věřili, a nakonec jsme k vítězství vůbec nebyli daleko. Potvrdili jsme, že umíme hrát i proti takto silným týmům. Když takhle budeme hrát dál, každý s námi bude mít problémy," je přesvědčený autor první slovenské trefy Tomáš Jurčo.

V prodloužení Slováci doplatili na faul obránce Ďalogy, v následném oslabení si pak kapitán Sekera nešťastně srazil Zibanejadovu přihrávku do vlastní branky. I tak ale jako první tým na turnaji připravili Švédy o bod. „Velká škoda, protože před gólem jsme měli možnost vyhodit puk ze třetiny, ale nepodařilo se nám to. Není ale třeba věšet hlavy, odvedli jsme dobrou práci," řekl Nagy.

Slováci tak mají po pěti odehraných zápasech osm bodů a dál živí naději na postup do čtvrtfinále. V základní skupině je ještě čekají v pondělí Rusové a o den později Bělorusové. „Proti Rusku to bude náročný zápas, ale pokud se přiblížíme dnešnímu výkonu, můžeme bodovat i proti dalšímu favoritovi," tuší Ramsay.

Reklama

Související témata: