Hlavní obsah

Švédsko - Švýcarsko 3:2 SNŠvédové jsou zlatí, v poslední bitvě MS přetlačili Švýcary až po nájezdech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Niederreiter 0 : 1
18. Nyquist 1 : 1
24. Meier 1 : 2
35. Zibanejad 2 : 2
80. Forsberg (rozhodující nájezd) 3 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Ti nejlepší na konec. A to se potvrdilo. Finále hokejového mistrovství světa v Kodani vyvrcholilo parádní bitvou, která určila krále až po samostatných nájezdech. Švédsko porazilo Švýcarsko 3:2 a obhájilo titul světových šampiónů z loňského roku. Rozhodla střela Filipa Forsberga. Tým ze severu Evropy získal jedenácté zlato v historii.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zlatá euforie švédských hokejistů. Na snímku se na ledě kodaňské Royal Areny raduje Jacob de la Rose.

Článek
Fotogalerie

První dvě minuty a hned velké šance na obou stranách. Žádná opatrná hra, vyčkávaná. Finále začaly nejlepší týmy hodně odvážně. A Švýcaři vůbec nehráli podřadnou roli. Sice překvapení šampionátu, ale ve finále to byli Švédové, kteří se na začátku nestačili občas divit, jak kolem nic soupeř létal.

S přibývajícími minutami to byli Švédové, kteří zvedli soupeři tep, ve 12. minutě si zahráli také první přesilovku. Šance, prázdná brána, ale gólman Genoni stále držel čisté konto.

V 17. minutě k překvapení všech se dostali do vedení Švýcaři, Niederreiter zmrazil Švédy, ti ale roztáli už za 74 sekund, Nyquist uklidnil obhájce titulu a srovnal.

První švédský střelec na začátku druhé třetiny vyfasoval dvě minuty trestu a Švýcaři měli šanci dostat rivala do problémů. A tak se také stalo, ve 24. minutě Meier změnil skóre na 2:1 a fanoušci v Royal Areně se bavili. Ti švédští s mírnými rozpaky.

Boj, boj a boj

Od této chvíle favorit přepnul na výkonnější stupeň. Hráči helvétského kříže se jen bránili, když nestačili, přišel faul. Masírování před vlastní brankou a oslabení šest minut před koncem druhé třetiny. Švýcaři nevydrželi, ve 35. minutě Zibanejad napřáhl a umístil puk pod horní tyčku, začalo se opět od začátku - 2:2.

Kdo bude mít lepší nervy ve třetí třetině, to byla otázka. Po sedmi minutách získali Švédové výhodu přesilové hry. Jenže švýcarská čtyřka odvedla skvělou práci, ubránila prozatímní nerozhodný stav. V té musela pokračovat, navrátivší Josi totiž odehrál puk, když ještě stál na trestné lavici, další výhoda pro The kronor. Jenže opět žádný gól.

Švýcaři se dostávali před švédskou branku sporadicky, mysleli hlavně na obranu, nechtěli inkasovat, byli kousek od historického úspěchu a nechtěli pustit obhájce titulu do vedení. Do vedení nešel ani jeden tým, zápas se dostal do prodloužení.

Tým ze severu Evropy měl optickou převahu, ale do velkého dobrodružství se nepouštěl, jedna chyba mohla být fatální. Když už přišly možnosti na rozhodnutí vypjatého klání, vše řešili muži v maskách. A oba měli štěstí, v nastaveném čase hráči neproměnili tutovky na obou stranách. Obrovskou smůlu měli Švédové, Larsson trefil tři sekundy před koncem prodloužení tyčku!

Rozhodnout musely až samostatné nájezdy, ten nedůležitější si zapsal Filip Forsberg a Švédové obhájili zlato z minulého roku.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Finále (Kodaň):
Švédsko - Švýcarsko 3:2SN
Branky a nahrávky: 18. Nyquist (Ekholm), 35. Zibanejad (Ekman-Larsson), 65. Filip Forsberg - 17. Niederreiter (Josi, Fiala), 24. Meier (Corvi, Josi). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Gouin - Vanoosten (oba Kan.), Lazarev (Rus.).
Nilsson - A. Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Lindholm, Wikstrand, Ekholm - Rakell, Zibanejad, Janmark - Nyquist, Backlund, Hörnqvist - Arvidsson, Kempe, Forsberg - Pääjärvi, J. Larsson, De La Rose - Everberg. Trenér: Rikard Grönborg.
Genoni - Diaz, Josi, Untersander, Kukan, Fora, Müller, Frick - Niederreiter, Corvi, Fiala - Andrighetto, Vermin, Meier - Moser, Haas, Hofmann - Rod, Schäppi, Scherwey. Trenér: Patrick Fischer.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2018

  • Čtvrtfinále

  • 17.05.18      20 : 15 Kodaň
    Švédsko Švédsko Lotyšsko Lotyšsko
    3 : 2
  • 17.05.18      16 : 15 Herning
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    2 : 3
  • 17.05.18      16 : 15 Kodaň
    Ruská federace Rusko Kanada Kanada
    4 : 5
    v prodloužení
  • 17.05.18      20 : 15 Herning
    Švýcarsko Švýcarsko Finsko Finsko
    3 : 2
  • Semifinále

  • 19.05.18      15 : 15 Kodaň
    Švédsko Švédsko Spojené státy USA
    6 : 0
  • 19.05.18      19 : 15 Kodaň
    Švýcarsko Švýcarsko Kanada Kanada
    3 : 2
  • Finále

  • 20.05.18      20 : 15 Kodaň
    Švédsko Švédsko Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 2
    po sam. nájezdech
  • 20.05.18      15 : 45 Kodaň O 3. místo
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    4 : 1