Hlavní obsah

Češi uzavřeli soupisku, mají na ní dvanáct posil z NHL

Aktualizováno

Dvanáct hráčů z NHL zařadil kouč české hokejové reprezentace Miloš Říha na soupisku pro hokejové mistrovství světa na Slovensku. V kádru figurují tři brankáři, osm obránců a čtrnáct útočníků. Kapitánem mužstva je forvard Philadelphie Jakub Voráček, upiny světový šampion z roku 2010.

Foto: Sport.cz s použitím Právo

Česko

Článek

Jako posledního dospal Říha na soupisku po zápase základní skupiny B s Lotyšskem útočníka Plzně Milana Gulaše. Znamená to, že David Tomášek, který v dějišti turnaje s mužstvem jen trénoval, si na šampionátu nezahraje.

Říhův výběr čítá dvanáct posil z NHL. Šedesátiletému trenérovi kývli na účast na MS obránci Jan Rutta z Tampy Bay, Radko Gudas z Philadelphie a Filip Hronek z Detroitu, stejně jako útočníci Jakub Voráček z Philadelphie, Filip Chytil z NY Rangers, Ondřej Palát z Tampy Bay, Michael Frolík z Calgary, Dominik Simon z Pittsburghu, Radek Faksa z Dallasu, duo z Washingtonu Jakub Vrána a Dmitrij Jaškin a brankář Colorada Pavel Francouz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radko Gudas by měl být pilířem české defenzivy..

Faksa s Francouzem se k mužstvu připojili až v Bratislavě v rozehraném turnaji. Francouz dorazil před zápasem s Rusy, Faksa v den utkání se sbornou.

Do nominace se nedostali třeba útočník brněnské Komety Martin Zaťovič nebo obránci Tomáš Kundrátek, Jakub Krejčík nebo Jakub Jeřábek.

Nominace české hokejové reprezentace na MS:

Brankáři:
Patrik Bartošák (Vítkovice)
Šimon Hrubec (Třinec)
Pavel Francouz (Colorado/NHL)
Obránci:
Petr Zámorský (Hradec Králové)
Jan Kolář (oba Chabarovsk/KHL)
Michal Moravčík (Plzeň)
Radko Gudas (Philadelphia/NHL)
David Sklenička (Laval/AHL)
Jan Rutta (Tampa Bay/NHL)
David Musil (Třinec)
Filip Hronek (Detroit/NHL)
Útočníci:
Jan Kovář (Plzeň)
Filip Chytil (New York Rangers/NHL)
Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.)
Michal Řepík (Podolsk/KHL)
Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)
Hynek Zohorna (Pelicans Lahti/Fin.)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)
Michael Frolík (Calgary/NHL)
Ondřej Palát (Tampa Bay/NHL)
Dominik Simon (Pittsburgh/NHL)
Jakub Vrána (Washington/NHL)
Dmitrij Jaškin (Washington/NHL)
Radek Faksa (Dallas/NHL)
Milan Gulaš (Plzeň)

Trenér národního týmu musel přijmout i několik omluvenek z NHL. Kvůli zranění se k reprezentaci nepřipojí útočníci Vladimír Sobotka, David Kämpf a Pavel Zacha, zdravotní prohlídkou neprošel forvard Vegas Tomáš Nosek. Zdravotní potíže vyřadily ze hry i v Evropě působící Romana Červenku s Jakubem Nakládalem.

Bilance týmu na MS v posledních pěti letech
20144.
20154.
20165.
20177.
20187.

Na Carlson Hockey Games v Brně, generálce pro MS, měl Říha v kádru 36 hráčů. Z rodinných důvodů následně vypadl ze hry o šampionát útočník Jiří Sekáč, střevní potíže vyřadily Radima Zohornu, jehož bratři Tomáš a Hynek naopak s týmem na Slovensko pocestují.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český trenér Miloš Říha udílí na střídačce pokyny svým svěřencům.

Na Slovensko Říhova družina odcestovala vlakem 7. května. Do mistrovství světa Češi vstoupili 10. května duelem v Bratislavě s úřadujícími mistry světa Švédy.

Komentáře k MS v hokeji 2019 na Seznam Zprávy >

Reklama