Hlavní obsah

Šampionát buší na dveře. V Bratislavě zatím vládne zdánlivý klid před bouří

Bratislava

Kapky deště skrápěly během čtvrtka bratislavskou halu, pořádné krupobití nebo spíš hokejová bouřka se však v něm očekává až v pátek. Po osmi letech vypukne v Bratislavě znovu mistrovství světa, z něhož tehdy český národní tým pod vedením trenéra Aloise Hadamczika odjížděl s bronzem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čeští hokejisté trénovali na zimním stadiónu Ondreje Nepely v Bratislavě den před začátkem světového šampionátu.

Článek

Slovenská metropole hokejem hodně žije, byť domácí borci odehrají zápasy v základní skupině v Košicích. Patrné je to už po příjezdu do Bratislavy. Před vlakovým nádražím postávají vozidla taxislužby, aby fanoušky dopravily k aréně, hotelů a dalších ubytovacích zařízení. „Přijeli jste jen na zítřek?" vyptává se jeden z řidičů, který o klientelu nemá momentálně žádnou nouzi.

Samotná hala, v níž k domácím utkáním v KHL nastupují hráči místního Slovanu, se po letech výrazně nezměnila. Stříbro-černá prosklená stavba, vedle níž stojí malá hala s dvěma tréninkovými ledovými plochami, pojme 10 055 diváků. Pro potřeby MS je však kapacita snížená na 9774 míst. Před ní a v jejím okolí zatím panuje docela klid. Pobíhali zde hlavně organizační pracovníci a u pokladen se sdružovala pouze hrstka lidí, která dokupovala vstupenky.

Rozumí čeští hokejisté slovenštině? Které slovíčko jim dělalo největší problém?

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

O návštěvníky ale bude postaráno dobře. Z venkovní strany haly se nacházejí obchůdky, bufety, restaurace i pobočka sázkové kanceláře Tipsport. Příznivci mohou zajít třeba na domácí koláče, zákusky nebo vyrazit do pivnice Budík a dát si čepovaný budvar. Půllitr dvanáctky tu stojí 1,80 eur.

Řadu stánků s občerstvením však diváci pochopitelně najdou přímo v útrobách stadionu. V nabídce pokrmů nechybějí sendviče nebo bagety. Fandové si pochutnají také na tradičních uzeninách. K mání budou párky, hot dogy i oblíbené klobásy, za kterou zaplatí 2,50 eur. Zapít je mohou mimo jiné Zlatým bažantem nebo čepovaným Radlerem. Je tady i několik oficiálních fanshopů, kde diváci pořídí nezbytné propriety a suvenýry.

Jak bude vypadat soupiska českého týmu pro úvod mistrovství světa?

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Přípravy na šampionát finišují i na hlavní ledové ploše, kterou čeští hokejisté poprvé vyzkoušeli při tréninku až ve čtvrtek. Už před pár týdny se tu vyměnilo třeba osvětlení, video kostka nad ledem a nainstalovány byly také nové mantinely.

Po skončení čtvrtečních tréninků ještě několik pracovníků upravovalo a čistilo led, na který od 16.15 hodin vyjedou k úvodnímu duelu hráči Ruska a Norska.

Reklama

Související témata: