Hlavní obsah

Bratislava plná hvězd. Na mistrovství světa bude k vidění téměř stovka hráčů z NHL

Bratislava

Pozdní termín mistrovství světa nahrává účasti hráčů NHL, prakticky všechny země aspirující na medaili doplnily soupisky o hokejisty ze zámoří, jejichž počet šplhá už ke stovce a to se chystají ještě další doplnění z mužstev, která vypadla ve druhém kole bojů o Stanley Cup.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Na mistrovství světa se objeví řada hráčů z NHL

Článek

Švédové podniknou útok na zlatý hattrick s devatenácti posilami z nejslavnější ligy světa, tou nejčerstvější bude Wennberg z Columbusu, čtyřiadvacetiletý centr ale zřejmě nestihne úvodní zápas proti Česku. Z Blue Jackets jede na šampionát i další útočník Texier, jenž spěchá za Francouzi do Košic.

Kanadě se zranil Tavares

Posledním, kdo dobyl zlato na třech šampionátech po sobě, byli čeští hokejisté v letech 1999 až 2001. Právě výběr Tre Kronor ale zhatil před dvěma lety pokus o stejný kousek Kanaďanům.

Ti letos možná přišli o největší hvězdu. Tavares odehrál generálku na rakouském ledě, jenže při tréninku v Košicích si poranil mezižeberní svalstvo. Podle neoficiálních informací už útočník Toronta odletěl zranění v horní části těla léčit za oceán.

Rozumí čeští hokejisté slovenštině? Které slovíčko jim dělalo největší problém?

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Rusové mají k dispozici šestnáct hráčů z NHL, mezi nimiž září nejlepší střelec Ovečkin a vítěz kanadského bodování soutěže Kučerov. V neděli má přiletět obránce Zadorov z Colorada, kvůli tomu vypadl z kádru jeden z dvanácti olympijských vítězů Kiselevič.

„Papírově Švédové a Rusové vypadají nejsilnější, hned za ně bych řadil oba zámořské výběry, ale určitě budou chtít do medailové hry promluvit i Finové, Švýcaři a já věřím, že i Češi," říká bývalý reprezentační trenér Vladimír Vůjtek.

Jak bude vypadat soupiska českého týmu pro úvod mistrovství světa?

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Češi vyhlížejí dvě posily

Česko je třetí kontinentální zemí, která má v kádru dvouciferný počet hráčů ze zámoří. O víkendu by do dějiště šampionátu měli dorazit 25letý útočník Radek Faksa z Dallasu i o čtyři roky starší brankář Pavel Francouz z Colorada.

„S oběma jsme už domluveni, měli velký zájem reprezentovat a celou noc budu čekat, jak v jejich klubech proběhne vyřízení všech procedur," tvrdil ve čtvrtek odpoledne generální manažer týmu Petr Nedvěd.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čeští hokejisté trénovali na zimním stadiónu Ondreje Nepely v Bratislavě den před začátkem světového šampionátu.

Jakmile hráči za oceánem projdou zdravotní prohlídkou i pohovorem s generálním manažerem, měli by podle Nedvěda nasednout do nejbližšího letadla. „Doufejme, že to všechno proběhne hladce. Chci věřit, že nejpozději v pondělí proti Rusům už s námi vyrukují," dodal.

Pokud by skutečně doplnění národního týmu o dvojici ze zámoří vyšlo, bude muset poslat domů jednoho brankáře a jednoho útočníka. „Na takové úvahy je času dost. Dokud tady Faksa a Francouz nejsou, žádné škrty dělat nebudou," naznačil český trenér.

Na soupisku se mu ale vejde jen 25 hráčů a přesně takový počet v tuto chvíli Říha v Bratislavě má. Různé indicie naznačují, že by vynucený škrt nakonec způsobil rozpad obou přítomných bratrských dvojic, Kovářů a Zohornů.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Čeští hokejisté v duelu se Švédskem

Finové vystačí s málem

Naopak Finové, kteří právě v Bratislavě před osmi lety získali svůj poslední titul, našli v NHL zatím jen dvě posily, to větší příliv ze zaoceánského ledu mají Švýcaři (nově získali Andrighetta z Colorada), Lotyši, Dánové i Němci. Unikátní je návrat Velké Británie na elitní šampionát po 25 letech.

Na soupiskách se najdou i cizinci z české extraligy ve službách svých zemí. Lotyši mají pět takových hráčů (Galvinš z Třince, Freibergs ze Zlína, Bukarts ze Sparty a Cibulskis s Bičevskisem z Hradce Králové), Slovensko dva (brněnský Čiliak a liberecký Hudáček) a Francie jednoho (pardubický Perret).

Reklama