Hlavní obsah

Slováci v euforii! Američané od nich dostali lekci. Finové překvapili Kanadu

škv, rjmSport.cz
Aktualizováno

Už to jede. 83. mistrovství světa v ledním hokeji začalo. A hned je na světě první překvapení. Finsko totiž v zahajovacím utkání skupiny A vyhrálo v Košicích nad Kanadou 3:1. Dvěma góly se blýskl mladík Kakko. V „české“ skupině B pak Rusko bez problémů zvítězilo nad Norskem 5:2. Domácí Slováci porazili ve skupině A v Košicích favorizovaný výběr USA 4:1.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský hokejista Erik Černák slaví gól v síti USA v utkání mistrovství světa se spoluhráčem Michalem Krištofem.

Článek
Fotogalerie

Do souboje mezi Finskem a Kanadou lépe vstoupil výběr Suomi. Na konci sedmé minuty jej totiž poslal do vedení mladík Kakko. Seveřané se však těšili jen krátce. V čase 8:03 totiž bylo srovnáno, když se při přesilové hře prosadil útočník Marchessault, jenž v NHL nastupuje za Vegas Golden Knights.

V prostřední dvacetiminutovce už převzal střeleckou aktivitu zámořský tým, ovšem skóre se neměnilo. Ve třeti třetině se na gólovou radost nečekalo dlouho. Při přesilové hře skóroval Ilomäki a Finové znovu vedli. Zámořský tým se sice snažil o vyrovnání, v závěru dokonce zkusil hru bez brankáře, ale manko nesmazal. Naopak do odkryté klece jistil vítězství Suomi Kakko.

Rusko vstupovalo do duelu s Norskem v roli velkého favorita. Netrvalo dlouho a outsider poprvé inkasoval, když se prosadil při přesilovce Dadonov. Klid na ruské hokejky pak dal ještě před první přestávkou gólovou pojistkou Anisimov.

Sborná zlomila zápas na svou stranu definitivně krátce před jeho polovinou. Nejprve se v početní výhodě zapsal mezi střelce Kučerov, aby o chvíli později při další přesilovce navýšil náskok Rusů na 4:0 svou druhou trefou v utkání Dadonov. Gólostroj se nezastavil ani v poslední části hry a Gusev brzy přidal pátý úspěch Rusů. Norsko pak už jen v závěru korigovalo skóre, ale k bodovému zisku mělo hodně daleko.

Slováci vstoupili do utkání proti Spojeným státům skvěle a na začátku páté minuty je poslal do vedení Matúš Sukeľ, jenž je od května hráčem pražské Sparty. Američané, kteří na loňském šampionátu získali bronz, ale ještě do první přestávky srovnali.

Prostřední dvacetiminutovka pak plně patřila domácím a Slovensko zažívalo euforii. V přesilovce pěti proti třem nejprve skóroval Erik Černák působící v Tampě Bay, aby ve 25. minutě zvýšil vedení Slovenska na 3:1 Tomáš Tatar. Ten pro změnu v zámoří hraje za Montreal.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Slovenský hokejista Tomáš Tatar slaví, právě překonal v utkání mistrovství světa brankáře USA Coryho Schneidera.

Favorizovaní Američané chtěli zápas zdramatizovat, ale nastartovaný domácí výběr jim to nedovolil. Naopak přidali čtvrtý gól Michalem Krištofem a mohli definitivně slavit.

Mistrovství světa v ledním hokeji:
Skupina A (Košice)
Finsko - Kanada 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Branky: 7. a 60. Kakko, 43. Ilomäki - 9. Marchessault.
USA - Slovensko 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Branky: 13. DeBrincat - 5. Sukeľ, 22. Černák, 25. Tatar, 56. Krištof.
Skupina B (Bratislava)
Rusko - Norsko 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)
Branky: 9. a 30. Dadonov, 15. Anisimov, 29. Kučerov, 42. Gusev - V. Olsen, 58. Holos.
O zápase Česko - Švédsko

Reklama