Hlavní obsah

Česko - Švédsko 5:2Velká radost a parádní výkon na úvod MS. Češi porazili Švédy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
21. Hörnqvist 0 : 1
24. Lindblom 0 : 2
37. Kubalík 1 : 2
41. Frolík 2 : 2
60. Kovář 3 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Boj až do konce. S obrovskou chutí po úspěchu nastoupila česká hokejová reprezentace do úvodního duelu na mistrovství světa v Bratislavě. Po šedesáti minutách se mohl výběr trenéra Miloše Říhy radovat. Po napínavé jízdě porazil úřadující mistry světa ze Švédska 5:2. Dva góly si připsal Jakub Vrána, který prožil velký zápas.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Česká euforie po výhře 5:2 na Švédskem.

Článek
Fotogalerie

První střídání, střela a gól. Navíc při premiéře na šampionátu. Takto se uvedl Jakub Vrána. On ve druhé minutě prostřelil z vrchu kruhu gólmana Lundqvista. Ideální začátek, který dokázali ocenit čeští fanoušci v bratislavské hale, kam jich přijelo několik tisíc.

Prvních pět minut a oba týmy předvedly nasazení, které se muselo hodně líbit. „Člověk mnoho vydrží, má-li cíl." Tento slogan mají Češi napsaný v šatně obrovským písmenem. Podle zahájení šampionátu si ho vzali k srdci. Porazit Švédsko se jim nakonec podařilo.

Dvougólový střelec Jakub Vrána. Tenhle kluk patří ke světové extratřídě, chválí ho Jan Kovář

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

První přesilovku Říhův tým rozehrál v desáté minutě, pětici vedl kapitán Jakub Voráček. Gól během dvou minut nepadl, ale české mužstvo dostalo soupeře do úzkých. Po úvodní dvacetiminutovce Švédové prohrávali 0:1.

Čtyřiadvacet sekund uběhlo z druhé třetiny a Hörnqvist vyrovnal, když nadvakrát překonal gólmana Patrika Bartošáka. O minutu později hráli Češi v oslabení a mohli využít přečíslení dva na jednoho, ale naopak Švédové z protiútoku trefili tyčku. Za pár okamžiků se už radovali, do vedení 2:1 je poslal Lindblom.

Po menší potyčce se hrálo čtyři na čtyři, tentokrát se stav neměnil. Tempo hry o stupeň spadlo, ani jeden z týmů nechtěl vyrobit chybu, která by nahrála soupeři.

Z hlediště vysílaly tisíce českých fanoušků hráčům energii, ale ti po ďábelském tempu v zahajovací třetině ubrali, Švédové byli nyní lepší. Dominik Simon měl šanci v polovině utkání, když se natlačil před branku, ale skóre nedokázal změnit. Stejně dopadla i Jaškinova střela. Za chvíli naopak uspěl český gólman a udržel jednogólový rozdíl.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

České vedení proti Švédsku. Raduje se Michael Frolík i Jakub Voráček.

Švédové v první třetině nestíhali, ve druhé přidali pohyb a agresivitu, čímž se dostali více do hry a kazili Čechům útočné výpady. S koncem třetiny přibývalo potyček, změnil se i poměr gólů. Ve 37. minutě srovnal na 2:2 Dominik Kubalík, který využil přesnou přihrávku od Jana Kováře. Po ní střelec dokonce smekl pomyslný klobouk.

Fantastický začátek třetí třetiny a Michael Frolík vrátil Česku vedení, sice musel vše posvětit videorozhodčí, ale gól po chvilce napětí platil. Po 33 sekundách třetí dvacetiminutovky si Češi vzali vedení - 3:2.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Už se perou. V zápase se Švédy došlo i na šarvátky.

Za pět minut měl velkou šanci Jan Rutta, puk ale skákal kolem švédské branky. Přišla další možnost, přesilová hra českého mužstva. Filip Hronek si ale připsal nedovolené bránění a síly na ledě se vyrovnaly. Další velkou šanci si deset minut před koncem připsali Vrána s Chytilem, ale ani jeden pokus neskončil mezi třemi tyčemi. Na druhé straně držel český tým Bartošák.

Češi se nestáhli do vlastní třetiny, naopak byli aktivní. O čtvrtý gól se snažil opět Vrána a Simon. První jmenovaný se nakonec dočkal, a podruhé v zápase, když trefil 56. minutě horní růžek švédské branky a vítězství bylo zase o něco blíže, Česko vedlo 4:2 a úřadující mistři světa zkusili hru bez brankáře. Ta jim nevyšla, naopak se do prázdné branky trefil a upravil na konečných 5:2 Jan Kovář.

Druhý zápas odehraje český národní tým v sobotu od 20:15 s Norskem.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Česko - Švédsko 5:2 (1:0, 1:2, 3:0)
Branky a nahrávky: 2. J. Vrána (D. Kubalík), 37. D. Kubalík (Jan Kovář), 41. Frolík (Simon, J. Voráček), 56. J. Vrána (Hronek), 60. Jan Kovář (J. Voráček) - 21. Hörnqvist (W. Nylander, E. Pettersson), 24. Lindblom (E. Gustafsson, Bratt). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Iverson (Kan.) - Hancock (USA), Sormunen (Finsko). Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. Diváci: 8723.
Bartošák - Hronek, Kolář, Rutta, Moravčík, Gudas, D. Sklenička, D. Musil - J. Voráček, Simon, Frolík - Jaškin, Chytil, Palát - J. Vrána, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.
H. Lundqvist - A. Larsson, Ekman-Larsson, E. Gustafsson, Ekholm, M. Pettersson, Hägg - Hörnqvist, W. Nylander, E. Pettersson - Lindholm, A. Kempe, Lindblom - Bratt, Lander, L. Eriksson - M. Kempe, Krüger, Rasmussen. Trenéři: Rikard Grönberg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.

Program Čechů ve skupině B v Bratislavě na MS 2019:

Reklama