Hlavní obsah

Itálie - Švédsko 0:8Švédové i díky Landerovu hattricku deklasovali Itálii

Bratislava

Hokejisté Švédska rozdrtili ve druhém utkání na mistrovství světa v Bratislavě nováčka Itálií 8:0 a připsali si první body na turnaji. Šampioni z minulých dvou let v pátek na úvod prohráli s českou reprezentací 2:5. Proti outsiderovi vstřelil hattrick Anton Lander, gólman Henrik Lundqvist potřeboval k čistému kontu jen 13 zákroků.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Švéd Anton Lander (ve žlutém) zaznamenal proti Italům hattrick.

Článek

Do vedení se Švédové dostali už po 130 vteřinách. Po Brattově akci se puk odrazil k Landerovi, který jej zasunul u pravé tyče za De Filippa Roiu. Italové, kteří v prvním utkání v sobotu utrpěli podobný debakl 0:9 se Švýcarskem, přes soupeřovy šance drželi dlouho jen těsnou ztrátu.

Náskok týmu kouče Rickarda Grönberga zvýšil až v 26. minutě v přesilové hře při Bardarově vyloučení Hörnqvist, který se prosadil před brankou po Erikssonově přihrávce. V druhém dějství pomohla Italům po Nylanderově střele horní tyč.

Ve 42. minutě mohli Italové snížit, když se Insamův pokus odrazil od brusle obránce Gustafssona do pravé tyče. Vzápětí při vyloučení Micelliho zakončil kombinaci Nylandera a Adriana Kempeho do odkryté branky Lindblom. Za 55 vteřin zvýšil střelou z pozice mezi kruhy Krüger.

V 49. minutě se v přečíslení po Erikssonově přihrávce prosadil ve vlastním oslabení podruhé v utkání Lander. Potom skóroval Nylander, který z dorážky překonal sedícího italského gólmana. V 56. minutě střelou z mezikruží dovršil hattrick Lander a výsledek uzavřel 91 sekund před koncem tečí střely Adriana Kempeho Hörnqvist.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Skupina B (Bratislava):
Itálie - Švédsko 0:8 (0:1, 0:1, 0:6)
Branky a nahrávky: 3. Lander (Bratt, L. Eriksson), 26. Hörnqvist (E. Pettersson, L. Eriksson), 42. Lindblom (A. Kempe, W. Nylander), 43. Krüger (Rasmussen, M. Kempe), 49. Lander (L. Eriksson), 53. W. Nylander, 56. Lander (E. Lindholm), 59. Hörnqvist (A. Kempe). Rozhodčí: Reneau (USA), Stano (SR) - Dalton (Brit.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 6984.
Itálie: De Filippo Roia - Trivellato, Pavlu, McMonagle, Helfer, Marchetti, A. Hofer, L. Zanatta, Tauferer - Rosa, Bardaro, Ramoser - Miceli, D. Kostener, Insam - Deluca, Andergassen, Gander - Hochkofler, S. Kostner, Lambacher. Trenér: Clayton Beddoes.
Švédsko: H. Lundqvist - A. Larsson, Ekman-Larsson, E. Gustafsson, Ekholm, M. Pettersson, Hägg - Hörnqvist, W. Nylander, E. Pettersson - Lindholm, A. Kempe, Lindblom - Bratt, Lander, L. Eriksson - M. Kempe, Krüger, Rasmussen. Trenéři: Rikard Grönberg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.

Reklama

Související témata: