Hlavní obsah

Neakceptovatelné. Jsme národní tým, musíme hrát šedesát minut, štve Gudase

Bratislava

Hodně si oddechl, i když v průběhu první třetiny nebylo Radku Gudasovi dobře po těle. Čeští hokejisté s Lotyši na MS dvakrát inkasovali a v zápase se dostali do prekérní situace. Jenže pak předvedli střelecký uragán a důležité vítězství přece jen urvali.

Čeští hokejisté otočili zápas s Lotyšskem a udělali důležitý krok k postupu do čtvrtfináleVideo: SPORT.CZ

 
Článek

Proč se nepovedla úvodní dvacetiminutovka?

Byli jsme trochu zaskočení. Zbytečně jsme faulovali, to nás dostalo do kolen a soupeře naopak posadilo na koně. Nehýbali jsme nohama, což se nám vymstilo. V posledních pěti minutách třetiny jsme se ale zvedli a dokázali se z nich odpíchnout do dalšího běhu zápasu. Strašně nám pomohl první gól, co dal Hróňa (Filip Hronek - pozn. red.). Pak už nás nešlo zastavit.

Nedařila se vám hra v oslabení, dostali jste v nich dva góly. Zbytečně jste navíc faulovali...

Sešlo se to blbě. Naštěstí jsme na to nedoplatili výsledkově. Musíme ale na disciplíně zapracovat. I když tady na mistrovství je to těžké, každý rozhodčí je odjinud a každý má trochu jiný metr, vidí něco jiného. Vždycky je obtížné zjistit, co si můžeme dovolit a co už ne.

Ukázali jsme velkou sílu a charakter, když jsme zápas takto otočili, říká Radek Faksa

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

První třetina se vám nepovedla. Je to pro vás varování do dalších zápasů?

Stoprocentně. Tohle bylo neakceptovatelné, jsme národní tým. Nejlepší z nejlepších a musíme hrát šedesát minut. Proti jiným týmům by se nám to třeba nemuselo vyplatit.

Co jste si říkali v kabině o přestávce mezi první a druhou třetinou?

Abychom hru zjednodušili, v jednoduchosti je krása. Snažili jsme je přinutit hrát náš hokej, což se naštěstí povedlo.

Zápas byl hodně důležitý. Běželo vám hlavou, co by se stalo, kdybyste ho prohráli? Hráli jste o klid do dalších utkání ve skupině...

Na kdyby nehrajeme, nehráli jsme o klid. Chceme vyhrávat pořád, být lepším týmem. Mít sebevědomí. Když chceme, dokážeme tyhle týmy porazit, což jsme si dokázali, za 45 minut jsme to potvrdili. Nad čtvrtfinále tady nikdo nepřemýšlel.

Ten obrat byl neuvěřitelný, tým je zdravý a sebevědomý, neskrývá spokojenost Miloš Říha.

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Byl to tvrdý zápas, neměl jste chuť si na ledě ke konci utkání vyřídit s některými Lotyši účty?

Určitě měl, ale pracuju hlavně na tom, abych pomohl mužstvu a nebyl tolik vylučovaný. Chci jít týmu s disciplínou příkladem. Naše přesilovky nakonec rozhodly, mělo tam padnout mnohem víc gólů.

V samém závěru jste inkasoval ránu od Freibergse. Jak jste viděl celý moment?

Přišlo to na hlavu, to jsem nečekal. Kdyby mě trefil do ramene, bylo by to OK. Sudí to ale potrestali. Hokej je tvrdá hra, oni byli trochu frustrovaní. My jsme je na konci taky řezali, párkrát je dohráli, těžko se zvedali. Nebudu to ale nijak víc řešit, stává se to.

Co říkáte na výkon Jakuba Voráčka, který brzy ráno vyrazil do Uherského Hradiště k porodu syna a večer pomohl k výhře čtyřmi body?

Super! Střílelo mu to, jeho den. Nijak zvlášť ale slavit nebudeme, v pátek máme Italy. Maximálně si dáme pivo na pokoji. Bude čas po mistrovství.

Reklama