Hlavní obsah

Legendární útočník věští Čechům úspěch. Věřím, že mistrovství vyhrají, říká Golonka

jsv, jab (Bratislava)Sport.czPrávo

V Bratislavě dlouhodobě žije a zápasy na letošním světovém šampionátu si samozřejmě nenechává ujít. Legendární útočník a bývalý kapitán federální reprezentace Jozef Golonka, který v lednu oslavil 81. narozeniny, fandí na turnaji vedle Slováků i českým hokejistům. A věští jim úspěch.

Legendární hokejista Jozef Golonka je smutný ze Slováků a věří, že Češi mistrovství světa vyhrajíVideo: Sport.cz

 
Článek

Hodně sledujete zápasy českého týmu?

Nejen, že jsem se na ně byl podívat, ale po utkání s Rusy za nimi zašel i do kabiny. Českému týmu držím palce, protože tam mají dobrou atmosféru. Trenéra Miloše Říhu jsem v minulosti vedl a jsme velmi dobří přátelé. Ať už je to on, nebo další dva trenéři. Byl z porážky smutný stejně jako ostatní. Ale tohle je jen předehra, hlavní koncert ještě přijde.

Je on právě tím trenérem, který může ukončit sedmileté čekání českého národního týmu na medaili?

Myslím, že ano. Jsou tam ještě další dva velcí profíci a hráči je respektují. Viděl jsem na vlastní oči, jak je prohra s Rusy strašně štvala. Stalo se, ale o nic ještě nejde.

Co jste Říhovi po nezdaru se sbornou říkal?

Jen aby zachoval klid. Jak jsem řekl, je to jen předehra...Já věřím, že Češi mistrovství vyhrají, neboť tady budou mít domácí prostředí.

Zatímco Češi míří do čtvrtfinále, Slovensko navzdory výhře nd Francií už účast ve vyřazovací fázi nemá ve svých rukách...

Mám být upřímný? Jsem smutný a tím to končí. Tohle není NHL, že dneska prohraju, zítra sbalím kufry, vyhraju a potom zase prohraju a pak vyhraju třikrát za sebou. Když na MS jednou prohrajete, tak jste skončili a my prostě takto dopadli.

V čem vidíte příčiny?

Někde chyběla komunikace. Mezi rozhodujícími momenty. Když dvakrát vedete v zápase o dva góly, tak nemůžete prohrát. Za nerozhodného stavu dostaneme gól s Kanadou v poslední sekundě. Pak zase prohrajeme s outsiderem. I když Němci nám dělají problémy, myslím, že máme lepší mužstvo. Jenže znovu prohrajeme v posledních minutách. Je třeba, aby si odborníci sedli. Tahle generace si musí uvědomit, že musíme přijímat i neúspěchy a poučit se z toho.

Herně to ale ze strany Slovenska není špatné. Hned na úvod turnaje si navíc vyšláplo na favorizované Američany.

Mužstvo je dobré, my máme mladé a dobré hráče. V zápasech to ukázali, ale bohužel neměli štěstí. Já jim přál čtvrtfinále, ale když tým zůstane pohromadě, přijde to další rok. Sekera hraje výborně, Černák se objevil. Velmi dobře hraje Krištof, nitranští hráči jsou perfektní. Nemáme sice mužstvo na první místo, ale můžeme být mezi prvními šesti. Je třeba, aby si k tomu sedly kompetentní osoby a řekly, kde se stala chyba.

Reklama