Hlavní obsah

Sbohem zlatý hattricku! Kam se poděla naše síla, lamentoval kapitán vyřazených mistrů

Košice

Švédský sen o zisku třetího titulu za sebou je pryč. Obhájcům zlata jej rozmetali v Košicích s buldočí houževnatostí hrající Finové, kteří přitom měli v sestavě pouhé dva hokejisty z NHL, zatímco Tre Kronor vyrukovalo s 21 posilami ze zámoří.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Švédský gólman Henrik Lundqvist inkasuje úvodní branku od Finů.

Článek

„Jeli jsme si na Slovensko pro zlatý hattrick a vypadli už ve čtvrtfinále, takže těžko můžeme být na sebe nějak pyšní. Nevím, kam se ztratila naše síla z předchozích let," řekl kapitán Oliver Ekman-Larsson. „První zápas turnaje proti Česku jsme neustáli emočně a pak už jsme proti soupeřům silnějšího kalibru nenašli správnou pohodu," litoval Elias Pettersson.

„Neuspěli jsme, za což nesu odpovědnost," řekl kouč Rikard Grönborg, který přitom švédské mužstvo dovedl k předešlým zlatým medailím a nyní roli šéfa reprezentační střídačky předává dosavadnímu asistentovi Garpenlövovi. Sám bude trénovat Curych. „Loučení s Tre Kronor mělo vypadat jinak," řekl posmutněle Grönborg.

Foto: Sport.cz

Finští hokejisté se radují z branky proti Švédsku.

„Můžeme si za to sami. Vedli jsme 3:1, ale pak jsme začali jen vyhazovat puky a vyklidili jsme střední pásmo. Pustili jsme svou pasivitou Finy do zápasu a ke konci bylo vidět, že se bojíme o výsledek," připouštěl coloradský útočník Gabriel Landeskog, jenž přijel jako poslední posila ze zámoří až během šampionátu.

Finsko přitom vyrovnalo na 4:4 až díky power play, kdy se prosadil kapitán Marko Anttila. Hrdinou zápasu se pak stal Sakari Manninen, který rozhodl po 97 vteřinách prodloužení a navázal na předešlé tři asistence. „Pořád jsme věřili, že dokážeme s výsledkem něco udělat. Kanadský příklad nám ukázal, že i necelou vteřinu před koncem se dá odvrátit vyřazení," tvrdil Anttila.

Foto: David W Cerny, Reuters

Fin Marko Anttila (vpravo) a Švéd Oliver Ekman-Larsson.

„Na nás se asi podepsala i ne úplně pohodlná cesta vlakem do Košic, ale to je taky naše vina. Měli jsme bratislavskou skupinu odehrát tak, abychom se nemuseli nikam stěhovat. Žádný důležitý zápas na turnaji jsme neodehráli celý dobře," litoval William Nylander, jenž s bilancí 5+13 kraluje produktivitě šampionátu. Na rozdíl od svých pronásledovatelů Kučerova (6+10), Voráčka (4+12), Guseva (4+11), Frolíka (7+7) i Stonea (7+5) ale útočník z Toronta už žádné kanadské body nepřidá. Zatímco každý ze zmíněné pětice má před sebou ještě dva zápasy.

Reklama

Související témata: