Hlavní obsah

Kouzelník Lankinen zastavil rudou mašinu. Asi životní výkon, mínil finský hrdina z farmy

Bratislava

Finové mají hrdinu, jehož jméno před šampionátem znali jen hokejoví experti. Kevin Lankinen prožil sezonu na farmě Chicaga v Rockfordu a za Suomi debutoval teprve před třemi týdny při brněnském dílu evropské hokejové tour, jen pět dnů po svých 24. narozeninách. V sobotu odpoledne si na něm vylámaly zuby všechny ruské hvězdy v čele s Kučerovem, Ovečkinem a Malkinem.

Foto: David W Cerny, Reuters

Hrdina Finů Kevin Lankinen v utkání s Ruskem.

Článek

„Povedlo se mi odchytat parádní zápas. Asi životní výkon, ale doufám, že jsem si ještě jeden podobný schoval na nedělní finále. Pocity jsou ale skvělé. Porazili jsme v těžké bitvě výborný tým," říkal finský brankář, jenž předvedl proti Rusku 32 úspěšných zásahů. „Nejtěžší zákrok byl asi proti Kaprizovovi ve druhé třetině, ale často jsem na puk dobře viděl, obránci přede mnou udělali spoustu práce. Společně jsme zablokovali mnoho dorážek," liboval si Lankinen.

Díky tomu, jak dobře jsme hráli, tak mě utkání hodně bavilo," tvrdil gólman, podle nějž Finům ve čtvrtfinále se Švédy i v dnešním semifinále proti Rusku vyhovovalo, že mají proti sobě silného soupeře, kterému připadá role favorita. „Nedíváme se okolo, co o nás říkají ostatní a věříme v sebe," tvrdil Lankinen a přiznal, že velkou psychickou odolnost získal během angažmá v zámoří, kde mu sen o NHL zůstával naprosto nedostupný.

„Všechno jsem hodil za hlavu a myslel jen na reprezentaci. Už v košické skupině jsem ale cítil, že při dobré hře můžeme porazit kohokoli na tomto turnaji a zápas s Rusy mi to potvrdil," usmál se Lankinen a ocenil přístup kapitána Anttily, autora jediné branky. „Dostal pukem do obličeje, byl v péči lékařů. Ale vrátil se, aby vstřelil vítězný gól, což jen ukazuje charakter, který jako lídr vtisknul celému týmu," říkal Lankinen na adresu 203 cm vysokého útočníka.

Oslavy zatím nebudou

Finsko získalo titul naposledy před osmi lety, právě v Bratislavě a tehdy u toho byl také trenér Jalonen. „Jsme ve finále, což je skvělé, ale žádné oslavy nebudou. Doufám, že ještě jedno vítězství přidáme a potom si můžeme popovídat, jestli se nám povedl nějaký zápis do historie," tvrdil Lankinen.

Ruský semifinálový smutek a finská radost

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Rusy doslova drtilo zklamání a Jevgenij Malkin šel z ledu s výrazem děsného naštvaní, že se rudá mašina zastavila. „Finové předvedli výborně organizovanou hru v obraně a my nenašli způsob, jak ji rozebrat. Jak šel čas, dalo se tušit, že rozhodne, kdo dá první gól. Bohužel to byl soupeř, my zahodili hodně šancí, největší asi v přesilovce," litoval další útočník Nikita Gusev.

Od roku 2014 trvající čekání sborné na zlato letos neskončí. „Finové nás taktikou nepřekvapili. My jsme měli zatím perfektní turnaj, jenže hokej je někdy krutý. Když odehrajete 60 minut s nulou na kontě vstřelených gólů, může vás potkat, co se teď stalo nám," říkal útočník Kiril Kaprizov.

Reklama

Související témata: