Hlavní obsah

Do hokejové Síně slávy vstoupí Brodeur, St. Louis či Bettman

Novými členy hokejové Síně slávy v Torontu se stanou bývalý brankář Martin Brodeur, útočníci Martin St. Louis a Alexandr Jakušev a útočnice Jayna Heffordová. V kategorii budovatelů se dočkají ocenění 12. listopadu komisionář NHL Gary Bettman a Willie O’Ree, který se jako první hráč černé pleti v roce 1958 v dresu Bostonu objevil v NHL a podílel se na prolomení rasové bariéry.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Gary Bettman.

Článek

Šestačtyřicetiletý Kanaďan Brodeur drží řadu rekordů včetně počtu vítězství (691) i čistých kont (125). S New Jersey, v jehož dresu strávil téměř celou kariéru v NHL, vyhrál třikrát Stanleyův pohár. V roce 1994 získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka.

Čtyřikrát převzal Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře a pětkrát William M. Jennings Trophy pro gólmana z týmu, který obdržel v sezóně nejméně branek. Kariéru uzavřel v dresu St. Louis. Má také zlatou medaili z olympijských her z let 2002 a 2010.

O tři roky mladší St. Louis se dokázal výrazně prosadit i přes svou výšku 173 centimetrů. Nebyl sice draftovaný, ale v NHL za Calgary, Tampu Bay a New York Rangers sehrál celkem 1041 utkání a zaznamenal 973 bodů za 369 branek a 604 asistencí. V 63 duelech play off přidal 68 bodů za 33 tref a 35 přihrávek.

V roce 2004 vyhrál s Tampou Bay Stanleyův pohár. Ve stejném roce získal St. Louis Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, Hart Trophy pro nejužitečnější hráče a Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA. Produktivitu NHL vyhrál potom ještě v roce 2013. Třikrát také převzal Lady Byng Trophy pro hokejového gentlemana. V roce 2014 získal Brodeurův krajan i olympijské zlato.

Jednasedmdesátiletý Rus Jakušev slavil triumf pod pěti kruhy v letech 1972 a a 1976 v dresu Sovětského svazu. Dlouholetý hráč Spartaku Moskva má ve sbírce také sedm zlatých medailí ze světových šampionátů. Po skončení kariéry působil také jako rozhodčí a věnoval si i trenérské práci a vedl i ruskou reprezentaci.

Bettman pracuje v roli komisionáře NHL od 1. února 1993. Soutěž se během jeho působení rozrostla z 24 na 31 týmů a od ročníku 2020/21 by se měl ještě přidat jako další Seattle. Roční příjmy soutěže ze 400 miliónů dolarů z doby nástupu šestašedesátiletého šéfa ligy zvýšily na současné čtyři miliardy.

Dvaaosmdesátiletý O'Ree v ročníku 1957/58 odehrál v NHL jen dva zápasy, dalších 43 utkání přidal o tři roky později. Svých 14 kanadských bodů v elitní lize za čtyři góly a deset přihrávek. Většinu kariéry strávil v nižších soutěžích.

Následovníka v NHL našel O'Ree až v roce 1974, kdy Washington Capitals draftoval dalšího hráče tmavé pleti Mika Marsona. V současnosti O'Ree pracuje pro NHL na projektech pro rozvoj mládežnického hokeje. Před deseti lety získal kanadské státní vyznamenání a byl jmenován Členem Řádu Kanady, který se uděluje za mimořádný přínos zemi.

Jednačtyřicetiletá Kanaďanka Heffordová má ve sbírce čtyři zlaté medaile z olympijských her a sedmkrát triumfovala na mistrovství světa. Do Síně slávy v Torontu bude šestice nominovaných uvedena 12. listopadu.

Reklama