Hlavní obsah

Trojnásobný vítěz Stanley Cupu Nieuwendyk ukončil kariéru

MIAMI

Chronické problémy se zády donutily kanadského hokejistu Joea Nieuwendyka předčasně ukončit kariéru. Čtyřicetiletý útočník Floridy, jenž získal tři Stanley Cupy se třemi různými týmy, ve své jubilejní 20. sezoně v NHL vynechal kvůli zranění 14 zápasů a ve středu se oficiálně rozloučil.

Článek

"Dostal jsem se do fáze, kdy má záda prostě už lepší nebudou. Takhle jsem si konec nepředstavoval, na druhou stranu však musím být realista," uvedl Nieuwendyk, jehož v rozhodnutí skončit definitivně utvrdila páteční návštěva u specialisty v Clevelandu.

Kariéra rodáka z kanadské Oshawy se tak uzavřela na 1257 odehraných zápasech v základní části NHL, v nichž nasbíral 1126 bodů (49. místo historické tabulky) za 564 gólů a 562 asistencí.

Jeho přínos byl viditelný i v play off - se třemi týmy z pěti, za něž hrál, slavil triumf ve Stanley Cupu. Poprvé se radoval v roce 1989 s Calgary, o deset let později slavil s Dallasem a v roce 2003 zakončil hattrick v dresu New Jersey. Na stříbrnou trofej nedosáhl jen ve svých posledních dvou působištích Torontu a Floridě.

Olympijský vítěz ze Salt Lake City 2002 Nieuwendyk má ve sbírce také ceněnou Conn Smythe Trophy z roku 1999 pro nejlepšího hráče play off, o jedenáct let dříve byl vyhlášen nejlepším nováčkem soutěže. "Joe je typ hráče, jehož přínos splňuje podmínky k uvedení do Síně slávy," uvedl pro kanadskou televizní stanici TSN jeho bývalý kouč z Dallasu Bob Gainey.

Reklama