Hlavní obsah

Chicago - Boston 2:4Pastrňák pomohl Bostonu k výhře pod širým nebem. Byl hvězdou zápasu, na který dorazilo přes 75 tisíc fandů

vap, rjmČTKSport.cz
Aktualizováno

Fantastická návštěva, výrazná česká stopa. NHL má za sebou Winter Classic 2019. Hokejisté Bostonu v bitvě pod širým nebem vyhráli nad domácím Chicagem 4:2. Hlavní hvězdou duelu na Notre Dame Stadium před 76 126 diváky se stal útočník David Pastrňák, který pomohl k úspěchu Bruins gólem a asistencí. Jednu přihrávku si připsal v dresu vítězů centr David Krejčí. Naprázdno nevyšel ani v dresu Blackhawks útočník David Kämpf, jenž rovněž zaznamenal asistenci. V dalším ze zápasů český gólman Michal Neuvirth nezabránil 26 zákroky porážce Philadelphie 0:4 v Nashvillu. Flyers prohráli čtvrtý zápas v řadě.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Bostonský David Pastrňák (88) jásá po gólu proti Chicagu.

Článek
Fotogalerie

Na stadion, kde hraje americký fotbal univerzitní tým Notre Dame Fighting Irish, zavítala druhá nejvyšší návštěva v historii NHL a čtvrtá nejvyšší na hokejový duel. Rekordem v nejlepší soutěži světa zůstává 105 491 fanoušků z duelu mezi Detroitem a Torontem na Michigan Stadium v Ann Arboru na Winter Classic z roku 2014.

Čeští zástupci hráli hned v úvodním dějství významnou roli. Hned v první minutě se dostal za obranu Blackhawks Krejčí, ale blafákem do bekhendu na Cama Warda nevyzrál. Bruins se pak ubránili při vyloučení Brandona Carla, ale v deváté minutě se Chicago ujalo vedení. Kämpf obral za brankou o puk Toreyho Kruga a mezi kruhy osamocený Brendan Perlini po jeho přihrávce překonal Tuukku Raska.

O chvíli později mohl zvýšil Connor Murphy, který zamířil do horní tyče. Při vyloučení Arťoma Anisimova našel Patrice Bergeron před brankou Pastrňáka, který překonal klečícího Warda mezi betony. Po třízápasovém půstu se tak nejlepší český střelec v soutěži dočkal 24. branky v sezoně.

Při trestu Matta Grzelcyka po přihrávce Dylana Stromeho trefil Alex DeBrincat jen pravou tyč odkryté branky. Ještě před pauzou našel Krejčí Pastrňáka, který tentokrát s blafákem do bekhendu neuspěl.

Foto: Matt Cashore, Reuters

Winter Classic 2019: Chicago Blackhawks - Boston Bruins.

Matt Cashore

Ve druhém dějství nejdříve odolal Boston při vyloučení Seana Kuralyho a pak se neprobil k úspěšnému zakončení aktivní Pastrňák. Ve 32. minutě se opět radovalo z vedení Chicago. Střelu Erika Gustafssona od modré čáry tečoval úspěšně Dominik Kahun, rodák z Česka, který reprezentuje Německo.

V 39. minutě Boston ztrátu smazal při Gustafssonově trestu díky Bergeronovi. Ten nejdříve zabránil v zakončení unikajícímu Kämpfovi, který sebral puk na modré čáře Pastrňákovi. O chvíli později se Pastrňákova přihrávka odrazila od Brenta Seabrooka, který bekhendem zakončil přesně k levé tyči.

Foto: Aaron Doster, Reuters

Bostonský Zdeno Chára (33) a Brandon Saad (20) z Chicaga.

Aaron Doster

V úvodu třetí třetiny se Blackhawks ubránili 73 sekund v oslabení tří proti pěti a odolali i při trestu Gustava Forslinga. Pak měli šanci, ale Strome neuspěl. Radoval se tak vzápětí Boston. Pokus Matta Grzelcyka se odrazil od stínícího Chrise Wagnera před Kuralyho, který doklepl puk do odkryté branky bekhendem.

Foto: Aaron Doster, Reuters

Dominik Kahun (24) z Chicaga se raduje z gólu proti Bostonu.

Aaron Doster

Pojistit náskok Bruins mohl opět Kuraly z úniku. Šance na vyrovnání měli Jonathan Toews a Patrick Kane. Výsledek pečetili Bruins 32 sekund před koncem při power play Chicaga. Krejčí byl sice faulovaný, ale puk převzal Marchand a dovezl jej do prázdné branky.

Philadelphia se trápí

Philadelphia má na přelomu roku špatnou formu. Čtyři porážky v řadě, k tomu jen dvě vstřelné branky během posledních tří duelů. Na ledě Nashvillu se neprosadili ani Češi Jakub Voráček a Radko Gudas.

Neuvirth dostal šanci poté, co v předcházejícím duelu proti Carolině, do něhož naskočil od 23. minuty za stavu 0:3, zastavil všech 23 střel. Proti Predators poprvé inkasoval zkraje druhé třetiny, kdy Craig Smith zamířil do horního růžku Neuvirthovy branky. Další dvě trefy přidal švédský útočník Viktor Arvidsson. Konečné skóre stanovil Rocco Grimaldi.

Za žádný z gólů Neuvirth nemohl, i proto ho dočasný trenér pensylvánského týmu Scott Gordon pochválil. "Michal předvedl solidní výkon. Za všechny branky si můžeme sami, dostali jsme se do špatných pozic," uvedl americký kouč.

"Měli jsme smůlu, několikrát jsme trefili tyč. Jejich brankář chytal skvěle. Musíme to hodit za hlavu a jít dál," prohlásil třicetiletý Neuvirth. Jeho spoluhráč obránce Radko Gudas zůstal v hodnocení plus/minus na nule, útočník Jakub Voráček si připsal záporný bod. Hlavní hvězdou zápasu byl domácí gólman Juuse Saros, který kryl všech 32 střel hráčů Philadelphie.

Naopak čtvrtou výhru po sobě oslavilo Vegas, které si poradilo s Los Angeles 2:0. Golden Knights se s 52 body dělí o čelo Pacifické divize s Calgary, jež však sehrálo o tři utkání méně. V dresu vítězů nastoupil útočník Tomáš Nosek, který předchozí souboj strávil mezi náhradníky. Pardubický rodák nebodoval.

NHL Winter Classic pod otevřeným nebem na Notre Dame Stadium:
Chicago - Boston 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Branky: 9. Perlini (Kämpf), 32. Kahun - 13. Pastrňák, 39. Bergeron (Pastrňák), 51. Kuraly, 60. Marchand (Krejčí). Střely na branku: 38:36. Diváci: 76 126. Hvězdy utkání: 1. Pastrňák (Boston), 2. C. Ward (Chicago), 3. Bergeron (Boston).
Výsledky dalších zápasů NHL
Vegas - Los Angeles 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky: 44. Pirri, 60. Tuch. Střely na branku: 48:17. Diváci: 18.319. Hvězdy zápasu: 1. Pirri, 2. Schmidt, 3. M.-A. Fleury (všichni Vegas).
Nashville - Philadelphia 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Branky: 33. a 47. Arvidsson, 23. C. Smith, 52. Grimaldi. Střely na branku: 30:32. Brankář Michal Neuvirth (Philadelphia) odchytal 59:23 minut, inkasoval čtyřikrát z 30 střel a měl úspěšnost zákroků 86,7 procenta. Diváci: 17.481. Hvězdy zápasu: 1. Saros, 2. Arvidsson, 3. C. Smith (všichni Nashville).

Reklama

Související témata: