Hlavní obsah

Zklamaná Tampa Bay. Suverén letošní sezony končí už po prvním kole a v neblahém rekordu

Tampa Bay/Praha

Jak může být někdy těžké naplnit roli favorita a kráčet ve stopách papírových předpokladů? O tom by nyní mohli sepsat brožuru u Lightnings. V očích veřejnosti, novinářů i hokejistů NHL byste letos nenašli většího aspiranta na zisk Stanleyova poháru, přesto Tampa končí po porážce 0:4 na zápasy v sérii s Columbusem. Definitivní hřebíček do rakve jim v úterý zasadila prohra 3:7.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Gólman Andrej Vasilevskj své skvělé výkony v základní části nenapodobil.

Článek

Skleslí hokejisté Tampy a křepčící diváci v hale Nationwide Arena, to je výsledek čtvrtého zápasu série mezi Tampou a Blue Jackets. Columbus si může krom historického postupu přes první kolo připsat i další rekordní zápis. A to prvního týmu, který vyřadil vítěze Prezidentského poháru v úvodním kole v nejkratší možné době.

Dvaašedesát vítězství v základní části, zářící hvězda Nikita Kučerov, vítěz kanadského bodování, a Andrej Vasilevskij, nejlepší gólman s úspěšností 92,5 procentní úspěšností. Jenže ani to nestačilo a po čtyřech zpackaných zápasech je ze suveréna rázem největší zklamání sezony.

A příčiny nezdaru? Jen letmým pohledem jich lze spatřit hned několik. Columbus se v závěru sezony dostal do parádní formy, když z posledních deseti zápasů jich vyhrál hned sedm. To samé ale platilo i o Lightnings. Kam se však vytratila skvělá Kučerovova forma? 128 bodů v základní části silně kontrastuje s pouhými dvěma asistencemi v prvním kole play off.

Zatímco Andrej Vasilevskij v brance Tampy sezónní brankářské statistiky opanoval, v play off je jeho procentuální úspěšnost 85,6 ta úplně nejhorší. Oproti tomu Sergej Bobrovskij, který nahlodával psychiku hráčů Lightnings skvělými zákroky, je s průměrem 93,2 procent prozatím nejlepším gólmanem vyřazovacích bojů.

Columbusu také vyšel tah s příchodem Matta Duchanea z Ottawy před uzávěrkou přestupového okna. V sérii 1. kola si připsal sedm bodů za tři góly a čtyři asistence. Blue Jackets se tak mohou těšit buď na Toronto, nebo Boston.

A zmar ze závěru sezony Tampy nejlépe vystihují slova kapitána Stevena Stamkose. „Já nevím, opravdu nevím, co k tomu říct," odpověděl novinářům na otázku, co se vlastně na ledě během jejich kolapsu dělo.

VIDEO: Sestřih zápasu Columbus - Tampa

Reklama

Související témata: