Hlavní obsah

Střídání s Rittichem? Upřímně, nesl jsem to těžce, přiznává kanadský gólman Calgary

Celou sezonu udivovali hokejisté Calgary zámoří skvělými výkony a základní část NHL překvapivě zakončili prvenstvím v Západní konferenci. V play off se však Flames poroučeli hned v prvním kole, když proti Coloradu vyhráli jediný zápas. Jednou z hlavních otázek, které vedení klubu bezprostředně po vyřazení začíná řešit, je pozice gólmanů.

Foto: Larry MacDougal, ČTK/AP

Brankář Calgary Flames Mike Smith (41) opřený o mantinel, za ním sedí jeho náhradník David Rittich během utkání play off proti Coloradu.

Článek

V bráně Calgary v tomto ročníku zářil český gólman David Rittich, který se střídal s mnohem zkušenějším a daleko lépe placeným Mikem Smithem, jenž také dostal důvěru pro play off. Oběma borcům však končí smlouvy a kanadský tým tak musí přemýšlet, co bude dál.

Smith přiznává, že střídání s českým kolegou ne vždy dobře snášel. „Myslím si, že po pauze na All Star Game jsem předváděl své nejlepší a nejkonzistentnější výkony za celou sezonu," cituje Smithe server sportsnet.ca.

„Abych byl upřímný, to, že jsem někdy nehrál, jsem asi nenesl tak dobře, jak bych měl. Doléhalo to na mě mnohem víc, než bylo záhodno a ovlivňovalo to moji hru," přiznává sedmatřicetiletý gólman.

„Vždy chcete být ten hlavní. Jsem soutěživý chlap, mám za sebou spousty zápasů. Rittich ale pochopitelně prožíval také skvělou sezonu, což bylo pro klub jedině dobře," uznává.

Rittich ve statistikách svého parťáka předčil. Nastoupil k 45 zápasům, v nichž vychytal 27 výher s průměrem 2,61 inkasované branky na zápas a úspěšností zákroků 91,1 procenta (Smith měl 89,8 procent a průměr 2,72 inkasovaných gólů).

Foto: Gary A. Vasquez, Reuters

Brankář Calgary David Rittich má za sebou skvělou sezonu.

Souhru se zkušeným kolegou si ale český brankář náramně pochvaluje. „Když jsem se s ním setkal, překvapilo mě, jak je vysoký a milý. Kdykoli se mi během utkání stalo něco dobrého nebo špatného, stál při mně," kvituje Rittich, který tuto sezonu považuje pro sebe jako „velký krok".

O tom, zda v Calgary podepíše nový kontrakt, ale zatím nic bližšího nechce prozradit. „Uvidíme, co se příští rok stane," mlží. Každopádně má jasno o tom, že neposílí český národním tým pro MS na Slovensku: „Většinu sezony jsem byl zraněný. Je to trochu smutné, ale na MS nejedu. Chci být připravený na letní kemp a příští sezonu."

Reklama

Související témata: