Hlavní obsah

NY Islanders - Carolina 0:1 PPStav série 0:1To je forma! Mrázek předvedl další spektakulární večer

New York
Aktualizováno

Životní období prožívá na konci této sezony gólman Caroliny Petr Mrázek. Svoji fantastickou aktuální formu znovu předvedl v prvním utkání čtvrtfinále play off NHL, když zneškodnil všech 31 střel hokejistů NY Islanders a největší měrou se zasloužil o vítězství Caroliny 1:0 v prodloužení. Jasné vítězství si v druhém zápase pátečního programu připsali hokejisté San Jose, kteří, tentokrát bez bodového přičinění Tomáše Hertla, zdolali Colorado 5:2.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Brankář Caroliny Petr Mrázek chytá střelu Joshe Baileyho v utkání 2. kola play off NHL proti NY Islanders.

Článek

Právě souboj mezi třemi tyčemi bude klíčový pro vývoj celé série a už první zápas 2. kola play off jednoznačně potvrdil, že proti sobě stojí v současné chvíli dva gólmani s famózní formou. Na straně jedné švédský úkaz Robin Lehner - muž, který se dostal z těžkých depresí a letos je možná největším kandidátem na zisk Vezina Trophy. Na straně druhé český šikula, který přes těžší start do sezony nabral na sebevědomí a dovedl Hurikány až do vyřazovacích bojů, ve kterých měl lví podíl na vyřazení Ovečkinova souboru z Washingtonu.

První zápas série v Barclays Center přinesl první spektakulární chvíli už v šesté minutě, když se po nádherné kombinaci zjevil před Mrázkem úplně volný Valtteri Filppula, který zakončoval rychle a přesně, skvělým reflexem a rychlým přesunem se ale rodák z Ostravy dostal do zápasu a zamkl branku hostujícího celku, což ještě v první třetině poznal například také Josh Bailey, a to hned dvakrát. Na druhé straně ale předváděl velkou kvalitu i Švéd Lehner.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Český gólman Caroliny Petr Mrázek zasahuje proti Andersi Leemu (vlevo) v utkání 2. kola play off NHL proti NY Islanders.

Druhou část hry otevřel solidní šancí hvězdný Eberle - tohle byl ale Mrázkův večer. A také Lehnerův... Sedmadvacetiletý rodák z Göteborgu nádherně přečetl sólo centra Caroliny Mckegga a pokryl i další nebezpečné pokusy svěřenců kouče Brind'Amoura. Ke konci třetiny už byli znovu nebezpečnější Ostrované a tak musel tasit další velkolepý zákrok Mrázek, který parádně zneškodnil pokus kapitána domácích Anderse Leeho.

Foto: Catalina Fragoso, Reuters

Brankáč Caroliny Petr Mrázek v akci během prvního utkání čtvrtfinále play off hokejové NHL.

Hokejisté Islanders se o chvilku později branky dočkali, nahozený puk se od zadního mantinelu dostal až před nikým nerušeného Mathewa Barzala, který pohodlně skóroval. Na vrcholu brankoviště však těsně před tím proběhl souboj aktivního Leeho s obráncem Caroliny Lucasem Wallmarkem, z kterého vyšel nejhůře Petr Mrázek, který byl sražen a dostal se dezorientovaný na led. Rozhodčí ihned věděl, že branku nemůže uznat. Barzal se tak z trefy radoval zhruba celé dvě vteřiny...

I třetí třetina patřila oběma gólmanům, a tak se hned v prvním duelu celé série šlo do prodloužení. V něm rozhodnutí přineslo rozhraní čtvrté a paté minuty. Na správném místě se v tu chvíli objevil Jordan Staal, který s neskutečnou přesností trefil těžký úhel po odrazu puku od zadního mantinelu. První dvě hvězdy zápasu? Bez debat. Petr Mrázek a Robin Lehner. Jestli podobné výkony budou oba gólmani předvádět i nadále, máme se v sérii opravdu na co těšit.

Kanadský veterán položil Colorado

Brent Burns - jméno zkušeného kanadského beka nebudou poslouchat hokejisté Colorada po prvním utkání čtvrtfinále se San Jose moc rádi. Mistr světa z roku 2015 byl hlavní postavou zápasu, ve kterém nastřádal čtyři kanadské body a dovedl Žraloky k pohodovému vítězství.

K české hvězdičce z prvního kola play off Tomáši Hertlovi se tentokrát připojil do druhé formace i jeho krajan Lukáš Radil a ačkoliv zůstali oba tentokráte bez bodu, tak můžou slavit cenný úvodní skalp a velké povzbuzení, ačkoliv měli na odpočinek o čtyři dny méně a vyčerpávající sérii s Vegas otáčeli na poslední chvíli, sil mají stále dost...

2. kolo play off NHL:
Východní konference - 1. zápas:
NY Islanders - Carolina 0:1 v prodl.
Branka: 65. J. Staal. Střely na branku: 31:32. Petr Mrázek odchytal za Carolinu celé utkání a z 31 střel neinkasoval. Diváci: 15 795. Hvězdy zápasu: 1. Mrázek (Carolina), 2. Lehner (NY Islanders), 3. J. Staal (Carolina). Stav série: 0:1
Západní konference - 1. zápas:
San Jose - Colorado 5:2 (1:1, 3:1, 1:0)
Branky: 15. Nyquist, 31. J. Thornton, 37. Labanc, 39. Burns, 60. Meier - 3. G. Bourque, 24. C. Wilson. Střely na branku: 27:28. Diváci: 17 562. Hvězdy zápasu: 1. J. Thornton, 2. M. Jones, 3. Burns (všichni San Jose). Stav série: 1:0

Reklama