Hlavní obsah

Proč v hokeji nezakážete údery na hlavu a bitky? Co šéf NHL odpovídal poslancům?

V Ottawě se postavil před kanadský parlament a politikům odpovídal na otázky, jestli by nebylo správné v hokeji zcela zakázat zákroky na hlavu, které někdy vedou k otřesům mozku. Komisionář NHL Gary Bettman soudí, že by bylo nemožné dodržovat na ledě takový zákaz, který by navíc podle něj vedl k zániku jakýchkoliv bodyčeků.

Foto: Profimedia.cz

Komisionář NHL Gary Bettman v kanadském parlamentu.

Článek

„Pak už by totiž v hokeji nebyly žádné kontakty," uvedl Bettman, podle něhož už NHL nemůže v prevenci zranění hlav dělat víc, než aktuálně činí.

Bettman je přesvědčený, že lední hokej je v současnosti bezpečnějším sportem než americký fotbal, co se týče fyzických kontaktů. Věří totiž, že současné pravidlo 48, které při zákrocích mířených na hlavu vybízí k suspendaci viníka, je dostačující.

Poslanci Bettmanovi rovněž připomínali negativní dopady hokejových bitek, neboť poruchy mozku se projevovaly většinou u bitkařů.

V roce 2015 zemřel v pouhých pětatřiceti letech Steve Montador, jenž za svou kariéru podstoupil 69 pěstních potyček a utrpěl 15 otřesů mozku. Kanadský obránce byl před čtyřmi lety nalezen u sebe doma bez známek vědomí a jeho rodina následně podala u federálního soudu v Chicagu žalobu na NHL. Vedení soutěže vinila ze zanedbání prevence, že Montadora důkladně neinformovalo o riziku dlouhodobého poškození mozku.

Bettman: Nevíme, jaký by měl zákaz bitek důsledky

Předávkováním léky a alkoholem zase zaplatil před osmi lety životem jiný bitkař Derek Boogaard, který trpěl degenerativním onemocněním mozku, jež mu způsobily údery do hlavy z hokejových bitek. Bylo mu pouhých osmadvacet let.

Bettman před poslanci poznamenal, že bitky postupně z hokeje mizí. Politik Doug Eyolfson, jenž dvacet let dělá lékaře na pohotovosti, mu opáčil, že pěstní šarvátky by už v hokeji neměly být žádné. „Já ani vy ale nevíme, jaký by měl úplný zákaz bitek důsledky," kontroval Bettman.

Reklama