Hlavní obsah

Ten, co sejmul Jágra... Zápasy play off rozhodují v NHL nečekané postavy

San Jose/Praha

Najednou opustil své tradiční místo na modré čáře, bleskově se vyřítil k brance, zpracoval si přihrávku a mazácky zakončil bekhendem pod horní tyčku. Takovou parádou se blýskl v druhém utkání konferenčního finále mezi San Jose a St. Louis hostující Robert Bortuzzo. Tohle ale nebyla akce některé z hvězd letošního play off. Do role hrdiny se pro jednou vžil třicetiletý bek Bortuzzo, který dal za celou svoji kariéru čítající 335 zápasů základní části jen 14 branek.

Foto: Ben Margot, ČTK/AP

Robert Bortuzzo (vlevo) a Robert Thomas se radují z branky.

Článek

„Záhada, tohle nikdy předvedl ani na tréninku," žasnul nad spektakulárním kouskem spoluhráče ze St. Louis Oskar Sundqvist.

Vyřazovací část NHL každoročně vytahuje na světlo nenápadné hrdiny okamžiku. Nejlepší hráči se na ledě vzájemně zneutralizují a šance být aspoň na chvíli ‚Kapitánem Amerikou' se otevře dříčům ze třetích a čtvrtých formací. Nebo zadákům.

„My tomu říkáme široký kádr," poznamenal kouč Craig Berube. Za Blues se v play off trefilo letos už 17 hráčů.

 První gól v kariéře v play off

Pro defenzivního beka to byl vůbec první gól v play off NHL v kariéře, v níž se zatím zviditelňoval dost odlišným způsobem. Před necelými pěti lety ještě v dresu Pittsburghu vyvolal Borttuzzo vlnu zlostných reakcí, když loktem trefil do hlavy Jaromíra Jágra a vyfasoval dvojzápasový distanc.

VIDEO: Bortuzzův zákrok na Jágra

„Kdyby se dřív něco takového stalo, tak hned vyskočí nějaký človíček a tady toho Bortuzza zbuší. Pokud bych byl já na ledě v této situaci, tak bych po tom hráči okamžitě vystartoval, protože si myslím, že by se takové věci dít neměly," líčil tehdy pro Sport.cz Jágrův někdejší ‚bodyguard' Jiří Šlégr.

I v této sezoně se Bortuzzo předvedl neslavným způsobem. V době prosincové krize, kdy se Blues kroutili na dně tabulky, se na tréninku porval se spoluhráčem Zachem Sanfordem. Ale v půlce května je z něj heroj a příklad pro ostatní.

„Bojovník, kterému nezáleží na okolnostech. Kabina ho má ráda. Moc potřebná součást týmu," zahrnul Bortuzza komplimenty Brayden Schenn.

VIDEO: Sestřih zápasu San Jose - St. Louis

Další nečekané hvězdy

Vytáhlý Kanaďan měl ale v minulých letech řadu předchůdců, kteří v play off nečekaně dokázali zastínit týmové lídry.

Šampioni z Chicaga 2010 a 2013 spoléhali na příspěvek Dave Bollanda, který dal před devíti lety v play off osm branek a o tři roky později necelou minutu před koncem šestého zápasu s Bostonem vstřelil vítězný gól, když za čáru dorazil střelu Michaela Frolíka.

Ve stejném play off zazářil i jeho spoluhráč Bryan Bickell, jenž při výluce v roce 2012 hrál za Znojmo. O pár měsíců později patřil k nejproduktivnějším hráčům šampionů s bilancí 9+8.

Foto: John Hefti, Reuters

Robert Bortuzzo se postaral o vítěznou branku St. Louis.

Pamětníci ve Washingtonu nedají dopustit na Johna Druce, který nastřílel v 15 zápasech vyřazovací části 1990 čtrnáct gólů a jeho klubový rekord vymazal až loni Alexandr Ovečkin.

V Tampě zase patří k posvátným jménům Ruslan Fedotěnko, hrdina finále 2004, v Anaheimu je pojmem šampion z roku 2007 Travis Moen, za finalisty z Philadelphie zářil v roce 2010 Fin Ville Leino... Všechno hráči, k nimž pojem superstar vůbec nepasuje.

Jenže play off NHL je ideální příležitostí i pro borce, jako je Bortuzzo. Určitě nebude posledním nenápadným hrdinou v bojích o Stanley Cup.

Reklama

Související témata: