Hlavní obsah

Senzační výměna! Gudas končí ve Philadelphii, kam má namířeno?

New York/Praha
Aktualizováno

Sezona hokejové NHL skončila teprve ze středy na čtvrtek, už v pátek ale ze zámoří přichází zpráva o zajímavém trejdu pro příští ročník. A že je dost nečekaný! Český obránce Radko Gudas byl vyměněn z Philadelphie do Washingtonu. Opačný směrem míří americký zadák Matt Niskanen.

Foto: Sport.cz

Radko Gudas mění v NHL dres.

Článek

Devětadvacetiletý Gudas tak Letce opouští po čtyřech sezonách a jeho přesun k vítězům Stanley Cupu z roku 2018 tak znamená, že na začátku října s Philadelphií nepřiletí do Prahy, kde Voráček a spol. nastoupí k úvodnímu zápasu nové sezony NHL proti Chicagu.

„Měl jsem úžasné pocity, když jsem se dozvěděl že NHL začne v Praze. V ní jsem se narodil a žil tam do svých čtrnácti patnácti let, teď bydlím jen kousek za ní," těšil se Gudas, že si ve svém rodném mésté zahraje utkání NHL. Těšil se ale předčasně...

Washington, kde se potká s krajany Jakubem Vránou, Dmitrijem Jaškinem a Michalem Kempným, je pro Gudase třetí adresou v NHL - tři roky totiž před přestupem do Flyers hájil barvy Tampy Bay.

„Cítíme, že tento přesun nám poskytne finanční flexibilitu, protože hledáme další cesty, jak náš tým posílit. Mimo to jsme potěšeni, že můžeme Radka přivítat v naší organizaci. Radko je dobrý defenzivní obránce, který je schopný fyzické hry," uvedl generální manažer Washingtonu Brian MacLellan.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Radko Gudas (vpravo) na letošním mistrovství světa.

Washington díky výměně Niskanena za důrazného zadáka české reprezentace ušetří lehce přes dva miliony dolarů v platovém stropu. Gudasovi v příští sezoně doběhne poslední rok z čtyřletého kontraktu a bude pobírat 3,35 milionu dolarů (Capitals budou z této sumy platit 2,345 milionu, zbylých třicet procent dál hradí Philadelphia).

Gudas za sedm sezon v NHL odehrál 416 zápasů, v nichž si připsal 105 kanadských bodů za 24 gólů a 81 asistencí. Po odchodu účastníka posledních tří světových šampionátů tak ve Philadelphii zůstali z Čechů útočník Jakub Voráček a brankář Michal Neuvirth, jemuž ale končí smlouva a je nepravděpodobné, že by v klubu podepsal novou.

Reklama

Související témata: