Hlavní obsah

Crosby se vrátil v čase. Proč byl tak naměkko?

Rimouski/Praha

Výčet trofejí na jeho kontě je sáhodlouhý. Tři Stanley Cupy, dvě Hart Trophy, dvě Conn Smythe Trophy, dvě Maurice Richard Trophy... K tomu dvě olympijská zlata, triumf na Světovém poháru a titul mistra světa z Prahy 2015. Jen tak něco už Sidneyho Crosbyho nerozhází, ale v pátek večer se kanadskému národnímu hrdinovi draly slzy do očí. V jeho juniorském působišti v Rimouski totiž dres s číslem 87 vyvěšovali pod střechu haly.

Foto: Facebook: Pittsburgh Penguins

Sidney Crosby (archivní foto).

Článek

Až jednou Crosby ukončí kariéru, má prakticky jisté, že jeho numero vystoupá ke stropu i v pittsburské PPG Pants Areně. Penguins jako kapitán dovedl na vrchol v letech 2009, 2016 a 2017.

Zatím jsou v Pittsburghu bannery Michela Briera (č. 21), který po jediné sezoně v NHL zahynul na následky zranění z automobilové nehody a současného majitele Maria Lemieuxe (č. 66), jenž se podepsal pod Stanley Cupy z let 1991 a 1992. Zda k nim někdy přibude číslo 68 Jaromíra Jágra, jenž v Pittsburghu odehrál 806 zápasů a nasbíral 1079 bodů, je ovšem ve hvězdách...

To Crosbyho přínos si v řadách fanoušků Penguins nikdo nedovolí zpochybňovat. Jedinečný byl ale už jako junior, když jako šestnáctiletý začal hrát za Rimouski.

"Mám samé skvělé vzpomínky. Je to hodně emocinální pocit," řekl Crosby poté, co v pětitisícové hale dozněly osmiminutové ovace vestoje, během nichž měl co dělat, aby udržel dekorum. "Prožil jsem tu dva skvělé roky...," prohlásil dojatě nejslavnější hráč historie klubu.

Hned v prvním přípravném zápase za tým Océanic Crosby zaznamenal osm bodů a od spoluhráčů dostal přezdívku Darryl podle Darryla Sittlera, který jako jediný hráč v historii NHL zaznamenal deset bodů za zápas.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sidney Crosby coby kapitán Kanady s trofejí pro mistry světa (archivní foto).

V úvodní sezoně v Rimouski, vzdáleném více než 500 kilometrů severovýchodně od Montrealu, nasbíral v 59 zápasech 54 gólů a 81 asistencí. V ročníku 2004-2005 vylepšil svou bilanci na 66+102 a navrch Oceánic triumfovali v play off Quebecké juniorské ligy.

Coby osmnáctiletý pak už Crosby vtrhnul do NHL, kde v nováčkovské sezoně získal 102 bodů. Dvouletka v Rimouski mu dodala sebevědomí. A na to se nezapomíná.

"Připadám si jako by mi bylo zase 16...," prohlásil Crosby. Od sezony 2020-21 bude jeho číslo 87 vyřazeno v rámci celé quebecké juniorské soutěže.

Reklama