Hlavní obsah

Dvoustovka na obzoru? Connor 'McMotor' má zaděláno na rekordní sezonu

Edmonton/Praha

Padne v NHL bájná hranice 200 kanadských bodů? Není to sice moc pravděpodobné, ale proč o tom nesnít... Pokud by edmontonský kapitán Connor McDavid pokračoval stejným tempem, na konci základní části NHL by zmíněnou metu atakoval!

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Největší hvězdou úvodního kompletního týdne sezony NHL byl vyhlášen kapitán Edmontonu Connor McDavid

Článek

Po sedmi startech je dvaadvacetiletý útočník Oilers v čele produktivity NHL se sedmnácti body. Průměr na zápas - 2,43. Vynásobte si zmíněné číslo 82 duely a dojdeme k cifře 199. Krásná představa.

McDavid naposledy pocuchal fasádu Philadelphii, kterou znectil gólem a čtyřmi asistencemi, i když hosté měli ohromnou střeleckou převahu 52:22. V konfrontaci s hráčem číslo 97 ale Flyers nehezky pohořeli.

Proti tryskově bruslícímu McDavidovi vypadali soupeři jako na zpomalených záběrech. Když ve druhé třetině edmontonský hrdina vyrazil za vyhozením z obranné třetiny, předehnal obránce Brauna a propálil gólmana Harta, publikum v Rogers Place burácelo nadšením.

„Mít za zády asi nejrychlejšího hráče v lize není legrace," zastal se nebožáka z řad Philadelphie obránce Oilers Oscar Klefbom.

O to působivější jsou McDavidovy výkony, když uvážíte, že si v posledním zápase minulé sezony poranil levé koleno a následně musel podstoupit operaci. V září se nový generální manažer Oilers Ken Holland nechal slyšet, že není kam spěchat a lídr týmu by se měl šetřit.

Nejlepší bodové výkony v historii NHL
Jménosezonapočet bodů
Wayne Gretzky1985-86215 (52+163)
Wayne Gretzky1981-82212 (92+120)
Wayne Gretzky1984-85208 (73+135)
Wayne Gretzky1983-84205 (52+163)
Mario Lemieux1988-89199 (85+114)

McDavid byl ale zdráv už na premiéru proti Vancouveru a svůj účet otevřel gólem. Následně nahodil ‚McMotory' a proti Kings zaznamenal 4 body. Tři asistence si připsal s Islanders, bilanci 1+1 proti Rangers i Devils a ve středu se pak konalo pětibodové představení, které odnesla Philadelphia.

Vedle McDavida si zdatně vede jeho německé páže Leon Draisaitl, už osm gólů nasázela také letní posila James Neal. Po středě byl Edmonton na čele celkové tabulky, což je po minulém ročníku, kdy končil bez play off, příjemné překvapení.

Foto: Vincent Carchietta, Reuters

Radost hokejistů Edmontonu Oilers po trefě obránce Oscara Klefboma (77) do sítě Rangers.

Dvojnásobný vítěz Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části se navíc stále zlepšuje, v minulé sezoně si osobní rekord posunul na 116 bodů, bodování ovšem neovládl. Nikita Kučerov z Tampy si připsal 128 bodů, což je nejlepší výkon v tomto tisíciletí.

McDavid se na rozjezd nové sezony každopádně ocitl v dobré společnosti. Za posledních 26 let dokázali nasbírat 17 a více bodů za sedm úvodních utkání jen dva hráči. Wayne Gretzky, který v sezoně 1993-94 končil se 130 body a Mario Lemieux, který v sezoně 1995-96 zaznamenal 161 bodů.

Pokud vydrží zdravý, tak je McDavidova perspektiva víc než slušná. I když návrat do osmdesátých let, kdy byla Gretzkyho zásluhou hranice 200 bodů za sezonu pokořena hned čtyřikrát, asi nehrozí.

Reklama

Související témata: