Hlavní obsah

Trenér Crawford se po vyšetřování vrátí v lednu k hokejistům Chicaga

Chicago

Hokejový trenér Marc Crawford se po měsíčním vyšetřování vrátí v lednu do funkce asistenta kouče v Chicagu. Vítěze Stanley Cupu z roku 1996 s Coloradem obvinili někteří z jeho bývalých svěřenců z násilného a urážlivého chování.

Foto: Sport.cz

Hokejový trenér Marc Crawford se vrátí v lednu do funkce asistenta kouče v Chicagu.

Článek

Osmapadesátiletý Crawford se za své jednání v pondělí omluvil. Mezi hokejisty, kteří proti němu v minulých týdnech vystoupili, byli Sean Avery, Harold Druken, Patrick O'Sullivan a Brent Sopel. Hráči tvrdili, že je Crawford ve vzteku mimo jiné kopal či škrtil.

Vedení Chicaga odstavilo Crawforda na začátku prosince od mužstva a začalo jeho chování za pomoci právnické firmy vyšetřovat. V pondělí Blackhawks uvedli, že kouč už v roce 2010 vyhledal kvůli svému chování odbornou pomoc a dochází na terapie. Do pozice asistenta hlavního trenéra Jeremyho Collintona by se měl vrátit po 2. lednu.

Na Crawfordovo jednání upozornili jeho bývalí svěřenci poté, co byl z nevhodných činů obviněn kouč Bill Peters. Tehdejší trenér Calgary v minulosti rasisticky urazil svěřence nigerijského původu a dopustil se fyzického násilí mimo jiné na českém obránci Michalu Jordánovi. U hokejistů Flames kvůli tomu koncem listopadu skončil.

Crawford byl hlavním trenérem v Coloradu, Vancouveru, Los Angeles, Dallasu a Ottawě. V roce 1995 získal cenu pro nejlepšího kouče NHL, o rok později dovedl Avalanche k zisku Stanley Cupu. V roce 1998 byl hlavním koučem Kanady na olympijském turnaji v Naganu, kde největší favorité na zlato vypadli v semifinále s Českem. Crawford byl kritizován mimo jiné za to, že neposlal do rozhodujících nájezdů nejproduktivnějšího hráče historie Waynea Gretzkého.

Reklama

Související témata: