Hlavní obsah

Nepřekonatelná série Flyers. 86 dnů, které otřásly NHL

Philadelphia/Praha

V noci na úterý skončila desetidílná série zápasů, ve kterých dokázali v NHL bodovat hráči Toronta. Bilancí 1+3 je do patřičných mezí odkázal kapitán Edmontonu Connor McDavid, jehož výstavní trefa patří k horkým kandidátům na gól roku. Maple Leafs by se ale stejně museli ještě moc dlouho snažit, aby se vůbec přiblížili k nejdelší bodové sérii v historii NHL. Skončila právě před čtyřiceti lety a na svědomí ji měli ostří chlapíci z Philadelphie.

Foto: Profimedia.cz

Zleva Reggie Leach a Brad Marsh v exhibičním zápase

Článek

Mezi 14. říjnem 1979 a 6. lednem 1980 sehráli celkem 35 zápasů, v nichž zaznamenali 25 výher a deset remíz. Série se přitom zrodila, jak to tak někdy bývá, z pocitů naprosté marnosti.

„13. října jsme prohráli s Atlantou 2:9," líčil Paul Holmgren, vyhlášený bitkař, který u Flyers později působil v pozici kouče i generálního manažera. Právě on vítal v roce 2011 ve Philadelphii novou posilu - Jaromíra Jágra.

Nejdelší bodové série v historii NHL
1. Philadelphia 35 zápasů (14. 10. 1979 - 6. 1. 1980)
2. Montreal 28 zápasů (18. 12. 1977 - 23. 2. 1978)
3. Chicago 24 zápasů (19. 1. 2013 - 6. 3. 2013)

„Naštěstí jsme hráli hned další den. A pak jsme neprohráli až do ledna," vzpomínal Holmgren.

Bylo to neuvěřitelných 86 dnů, kdy se zrodila nejdelší bodová série v historii amerického profesionálního sportu.

Flyers sice v té době už neoplývali tak násilnickou pověstí, jako když v letech 1974 a 1975 vyhráli dva Stanley Cupy, tvrdost jim ale nechyběla. Ve svém středu však měli i excelentní hráče jako byli Ken Linesman, Reggie Leach, nebo Brian Propp.

„Troufnu si tvrdit, že tenhle rekord vydrží v NHL nadobro," řekl člen Hokejové síně slávy Bill Barber, který stejně jako tehdejší kapitán Bobby Clarke na podzim dorazil se současným týmem Flyers k zápasu NHL do Prahy.

„Zrovna k nám přišla skupinka hráčů z nižších lig, která si svoji šanci zasloužila a my s Bobbym jsme se je snažili podržet, jak se jen dalo. Ti kluci pak odvedli skvělou práci," tvrdil Barber.

„Říkali jim bezejmenná obrana, protože předtím působili v Maine, kde se tehdy hrála AHL," tvrdil gólman Pete Peeters.

A nad vším bděl legendární kouč Patt Quinn.

„Už když vkročil do kabiny, tak si získal respekt. Nikdo ho nechtěl zklamat," tvrdil Holmgren,

Flyers vyrovnali předchozí osmadvacetizápasový rekord Montrealu vydřenou remízou 1:1 v pensylvánském derby s Pittsburghem. A 22. prosince 1979 už rekord patřil jen Philadelphii po výhře nad Bostonem.

Až 7. ledna 1980 série skončila v souboji s Minnesotou. I když v něm Barber otevřel skóre, konečný výsledek byl 1:7...

O tom, jak skvělý měli Flyers před 40 lety tým, svědčí ale i jejich postup do finále Stanley Cupu, kde ovšem v šesti zápasech podlehli New York Islanders.

„Na tu partu často myslím," prohlásil Barber.

Ani Edmonton v éře Waynea Gretzkyho, jehož ofenzivní rekordy se zdají být nepřekonatelné, se k ojedinělému výkonu Flyers nedokázal přiblížit.

V tomto tisíciletí k němu mělo nejblíž Chicago ve ‚výlukové sezoně' 2012-13. Jenže po 24 zápasech přišla prohra 2:6 s Coloradem a Kane, Hossa a spol. měli utrum. Chuť si ale nakonec spravili Stanley Cupem.

Reklama

Související témata: