Hlavní obsah

Šance, že NHL začne za rok v Praze, podle Petery vzrostly

PRAHA

Šance, že příští ročník kanadsko-americké NHL bude začínat v Praze, se zvětšily. Uvedl to manažer Tomáš Petera, který se v sobotu večer v Londýně, kde byla zahájena sezóna 2007/08, sešel společně se zástupci společnosti Česká sportovní s viceprezidentem zámořské soutěže Kenem Yaffem, se kterým o této možnosti jednali.

Článek

"Šance, že se zápas NHL Premiere, jak v zámoří úvodní duely nazývají, odehraje v Praze, se přiblížily. Stále však platí, co řekl šéf NHL Bettman na tiskové konferenci den před prvním zápasem v Londýně. Tedy, že bude záležet na tom, jak oni sami celou situaci vyhodnotí," řekl ČTK Petera.

Již dříve se komisionář soutěže Gary Bettman vyjádřil, že vedení ligy větší expanzi do Evropy připouští a reálně o ní uvažuje. "Třetina našich hráčů pochází ze zemí mimo Severní Ameriku a fanoušci z těchto zemí by určitě rádi viděli své hráče," uvedl před týdnem Bettman.

Výchozí situaci české strany, která má o případné přidělení zahajovacího zápasu zájem stejně jako Švédové či Němci, zlepšuje fakt, že ředitel České sportovní Vladimír Šafařík jednal v minulých dnech o možném startu v Sazka Areně přímo ve Spojených státech s prezidentem New York Rangers Glenem Satherem. "A na základních obrysech se dohodli. Velkou zásluhu na tom má samozřejmě osoba Jaromíra Jágra," uvedl tiskový mluvčí České sportovní Karel Tejkal.

V úvahu připadá i Pittsburgh a Tampa Bay

Současný majitel marketingové společnosti Miroslav Černošek je totiž osobním přítelem nejlepšího českého hokejisty historie. "A jeho slovo má v NHL ohromnou váhu," podotkl Tejkal. Podle Petery je momentálně ve hře vedle Rangers i start Pittsburghu a Tampy Bay. "Jsme si ale samozřejmě vědomi, že neexistuje pro Česko atraktivnější tým, než jsou Rangers. A to i přesto, že je nejdražší," uvedl Petera.

Podle dřívějších vyjádření České sportovní by náklady na start zámořských týmů v Sazka Areně byly přibližně 50 miliónů korun. "Jednalo by se vlastně o importovaný zápas na klíč. Přesně jako v NHL," řekl Petera. Do Prahy by tak museli přicestoval například hlasatelé, roztleskávačky a řada dalších lidí, kteří se na organizování duelů přímo podílí.

Případného diváckého nezájmu se není třeba obávat

Jasno, zda se v roce 2008 uskuteční zahajovací zápas NHL v Praze, by mělo být v říjnu. "Momentálně představitelé České sportovní shromažďují všechny podklady a chystají konkrétní smlouvy. Čekají nás i další schůzky," uvedl Petera, podle kterého úvodní zápas letošní NHL v Londýně ukázal, že případného diváckého nezájmu se nemusí nikdo obávat. "V hale totiž bylo vedle Britů i hodně fanoušků z České republiky a ze Slovenska," všiml si.

Pokud skutečně k dohodě s vedením NHL dojde, bude akce zřejmě vyvrcholením oslav sta let hokeje v Česku.

Reklama

Související témata: