Hlavní obsah

Hašek drží vedoucí příčku NHL v průměru inkasovaných branek

Hokejisté Detroitu i přes absenci Dominika Haška dokázali zdolat v utkání rivalů Západní konference Hvězdy z Dallasu v poměru 5:3. Gólman Chris Osgood, který nahradil Haška, si po třech inkasovaných gólech nepatrně v průměru obdržených branek pohoršil. Vedoucí příčku tak drží třiačtyřicetiletý pardubický rodák.

Článek

Red Wings prohrávali v Joe Louis Areně v polovině zápasu již 1:3, ale k obratu zavelel ve 37. minutě přesnou přihrávkou na gól Pavla Dacjuka český štírek v barvách Detroitu Jiří Hudler. „Ve třetí třetině jsme se snažili hnát více do útoku,“ pochvaloval si ruský forvard, jenž v závěrečné části srovnal stav na 3:3 a jeho spoluhráč Mikael Samuelsson dovršil dílo zkázy pro texaský klub. Tečku dal za zápasem střelou do prázdné brány Valtteri Filppula.

„Pokaždé když jakkoliv zaváháme, tak je hrozně těžké vyhrát, a zvláště proti Detroitu,“ litoval dallaský Brendan Morrow, autor branky na 1:3, promarněného vedení Stars.

Bránkář Rudých křídel Chris Osgood si připsal šestnáct úspěšných zákroků. Pětatřicetiletý rodák z Peace River se v NHL přetahuje o William Jennings Trophy, trofej pro gólmana s nejnižším průměrem obdržených branek na zápas, s kolegou z Detroitu Dominikem Haškem. Na prvním místě je stále rodák z Pardubic, kterého však zlobí bolavá záda, s průměrem 2,09. Absence mu zatím „prospívá“, neboť Osgood si po čtvrtečním střetnutí nepatrně pohoršil na 2,10.

Pořadí brankářů NHL v průměru obdržených gólů:
1.D. HašekDetroit34 zápasů / 2,0990,4 procent. úspěšnost
2.C. OsgoodDetroit37 / 2,1091,5
3.J. GiguereAnaheim54 / 2,1392,22
4.M. BrodeurNew Jersey66 / 2,1592,22
5.P. LeclaireColumbus51 / 2,1792,1
E.NabokovSan Jose67 / 2,1790,9

„Dříve jsem hrával 70 zápasů za sezónu, ale jste součástí týmu a chcete, aby mužstvo vyhrávalo. Tento rok měl Ozzie (Chris Osgood) výborný start do sezóny - byl nejlepším gólmanem v NHL. Musel jsem se tomu přizpůsobit. Ne, že by mně to vyhovovalo, ale pomohlo to mužstvu a to bylo nejdůležitější,“ nechal se ve středu slyšet třiačtyřicetiletý český gólman pro server Mlive.

Hašek se naposledy postavil do branky Detroitu v neděli proti Nashvillu a Rudá křídla vyhrála 4:3. „Je více vzrušující, pokud hrajete více, než když nastoupíte k jednomu utkání a potom pět, šest zápasů čekáte,“ řekl bývalý gólman Chicaga, Buffala a Ottawy, jenž se drží v úspěšnosti zákroků nad hranící devadesáti procent (90,4).

Reklama

Související témata: