Hlavní obsah

Polák nasměroval St. Louis k výhře, Torontu nepomohly asistence Čechů

Český hokejový obránce Roman Polák ze St. Louis, který stále čeká na svou první trefu v soutěžním duelu zámořské NHL, otevřel skóre přípravného zápasu před novou sezónou na ledě Atlanty. Pomohl tak týmu Blues k výhře 4:1. Stejně jako Polák načal brankový účet také český útočník s americkým pasem Robert Holík. Navrátilec do týmu New Jersey přispěl k sobotní výhře nad Philadelphií 4:3.

Článek

Dvaadvacetiletý rodák z Ostravy Polák má sice na svém kontě za poslední dvě sezóny celkem 25 startů za St. Louis, ale připsal si jen jedinou asistenci. V sobotu však pomohl brankou ze 17. minuty ke čtvrté výhře svého týmu ze sedmi přípravných utkání. Ta však nesla také rukopis nestárnoucího útočníka Paula Kariyi, jenž dal gól a na další dva přihrál.

Naproti tomu poražená Atlanta v přípravě tápe a po úvodní výhře si připsala již pátou prohru po sobě. To vše rámuje velmi nelichotivé skóre 14:29. Přesto byl druhou hvězdou utkání vyhlášen brankář Thrashers Kari Lehtonen, na nějž mířilo celkem 38 střel. Jeho konkurent mezi tyčemi, mladý český gólman Ondřej Pavelec, se při dalším zužování kádru před startem sezóny neudržel v prvním mužstvu a byl poslán do farmářského týmu Chicago Wolves v nižší AHL.

Někteří hráči Devils před utkáním sledovali zápas v Praze

Holík si i díky své trefě v přesilovce na konci 13. minuty vysloužil označení třetí hvězdy zápasu. Celkem šest branek duelu ze sedmi padlo při nestandardním počtu hráčů na ledě: prvních pět v přesilovce a poslední z hole Johna Maddena v oslabení. Na gól první hvězdy zápasu Briana Rolstona z 31. minuty přihrál Patrik Eliáš.

Někteří hokejisté Ďáblů před svým utkáním sledovali, jak si vedou jejich divizní rivalové New York Rangers a Pittsburgh při ostrém startu prestižní soutěže v Evropě. "Byl to dobrý hokej a byla zábava to sledovat. Pak přijdete sem, oba týmy jsou v nejsilnějších sestavách, tak si řeknete, že můžeme jít na to a započítat i tento zápas, neboť už jsme připravení," popsal své pocity gólman Martin Brodeur.

Přihrávky Kaberleho s Tlustým Torontu nepomohly

Asistence českých hráčů v dresu Toronta naopak Javorovým listům nepomohly. Tomáš Kaberle připravil první gól domácích pro Blekea, Tlustý připravil branku pro Grabovského, výhru 4:3 ale přesto slavil hostující Detroit.

Maple Leafs, kteří jsou pasováni na jednoho z největších outsiderů nového ročníku NHL, vyhráli v přípravě jen dva zápasy z osmi. Favorizovaná Rudá křídla se naopak mohla radovat popáté z osmi pokusů, také zásluhou gólu dvacetiletého slovinského útočníka Jana Muršaka, který v sezóně 2005/06 působil v juniorském týmu Českých Budějovic.

V obraně Minnesoty opět scházel zraněný český bek Marek Židlický, jehož sužují potíže se zraněnou nohou. Posila Wild z Nashvillu dokonce s velkou pravděpodobností nestihne ani začátek sezóny. "Moc dobře to zatím nevypadá. Spíš to bude chvilku trvat," řekl trenér Jacques Lemaire deníku St. Paul Pioneer Press. I bez Židlického však Minnesota na ledě Montrealu neinkasovala a za gólového přispění slovenského ostrostřelce Mariána Gáboríka vyhrála 3:0.

Boston - New York Islanders 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Branky: 24. Chára - 33. Weight, 54. Sim, 60. Comrie.
New Jersey - Philadelphia 4:3 (1:1, 2:0, 1:2)
Branky: 13. Holík, 31. Rolston (Eliáš), 40. Clarkson, 54. Madden - 18. Gagne, 50. M. Richards, 57. Briere.
Toronto - Detroit 3:4 (1:1, 0:2, 2:1)
Branky: 12. a 41. J. Blake (na první Kaberle), 43. Grabovski (Tlustý) - 5. a 44. Cleary, 25. Mursak, 39. Kronwall.
Montreal - Minnesota 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)
Branky: 6. Gáborík, 8. Veilleux, 43. Miettinen.
Atlanta - St. Louis 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Branky: 53. Sterling - 17. R. Polák, 19. McDonald, 29. Kariya, 58. Berglund.
Phoenix - Los Angeles 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)
Branky: 11. a 17. Reinprecht, 31. Porter, 36. Tichonov (Z. Michálek), 59. Doan - 49. D. Brown, 55. Kopitar.

Reklama