Hlavní obsah

Tragická smrt Čerepanova je stále zahalena rouškou tajemství

PRAHA

Je tomu týden, co tragicky zahynul devatenáctiletý hokejista Alexej Čerepanov při zápase Kontinentální ligy a jeho smrt stále vyvolává u odborníků řadu otázek. Odpovědí již je mnohem méně. „Defibrilátor najednou nevyskočí a nezachrání vám život, pokud není v blízkosti profesionální zdravotnická služba,“ nechal se slyšet Jiří Fischer, jehož v roce 2005 zachránil v NHL zdravotnický tým Detroitu Red Wings.

Foto: www.khl.ru

Hokejisté Omsku při vyjádření úcty bývalému spoluhráči Čerepanovovi

Článek

Český obránce zkolaboval na zástavu srdce 21. listopadu 2005 na lavičce Detroitu. Na rozdíl od Čerepanova, jemuž se srdeční zástava stala osudnou, však dostal český hokejista špičkovou péči a za necelou hodinu již ležel v nemocnici a byl plně při vědomí. „Jsem šťastný, že tu můžu být,“ citoval Fischerova slova server Mlive. „Svou roli ale hraje více věcí,“ přidal Fischer.

„Život mi nezachránil jen defibrilátor,“ prozradil Fischer po tragédii s Čerepanovem. „Nešlo jen o samotné vybavení, ale o celkový plán zdravotníků, který musí být připraven dopředu,“ uvedl Fischer, jenž se po ukončení kariéry stará v v organizaci Detroitu Red Wings o rozvoj hráčů. „Profesionální doktoři musí přesně vědět, jak se zachovat v kritické situaci,“ přidal osmadvacetiletý bývalý hokejista.

Podle Fischera na stadiónu v Čechově výrazně pochybila celková zdravotnická služba. Čerepanova táhli hráči, místo aby zdravotníci odnesli umírajícího mladíka na nosítkách rovnou do připravené sanitky. „Defibrilátor najednou nevyskočí a nezachrání vám život, pokud není v blízkosti profesionální zdravotnická služba,“ ví Fischer. „Musí se rychle reagovat na nečekané události, které musí být perfektně a rychle posouzeny. To zachránilo můj život,“ připomněl Fischer okamžitý zásah, který koordinoval doktor Antonio Colucci.

Čerepanov tolik štěstí jako český hráč bohužel neměl. Kontinentální liga se sice chce přiblížit zámořské NHL, ale při záchraně devatenáctiletého útočníka Avangardu ruští zdravotníci v Čechově selhali. Právě Colluci se nechal pro TSN slyšet, že oficiální vyjádření, podle něhož zemřel talentovaný Rus na zástavu srdce způsobenou chronickou ischemickou chorobou, je velmi podivné.

„Je to velmi neobvyklé,“ podivil se Colucci, jenž působí v týmu Rudých křídel jako lékař a má rovněž pohotovostní služby. „Ischemii není těžké odhalit přes EKG (elektrokardiogram) a říci, že byla chronická u devatenáctiletého kluka?“ divil se Colucci a nemohl uvěřit, že by se na ischemii u Čerepanova nepřišlo u zdravotních testů ve Spojených státech při kempu NHL nebo následně při prohlídkách přímo u New York Rangers v roce 2007, kterými byl forvard draftován.

Nepomohla by zřejmě ani sanitka

Ruská hokejová generalita později přidala, že měl Čerepanov hypertropní srdce, tedy zesílené srdeční stěny. Předpokladem je hypertropní kardiomyopatie (HCM) - tichý zabiják, kterého je těžké odhalit a pokud udeří, dochází většinou k úmrtí. „HCM by bylo podle mě jediné logické vysvětlení,“ myslí si Colucci. „Jde o hlavní příčinu smrti u vrcholových atletů, kteří nemají žádné jiné příznaky,“ vysvětlil.

Podle Colluciho by však ruskému útočníkovi zřejmě nepomohla ani sanitka, která přesto u stadiónu nebyla. „V NHL musí být dvě, ale pokud dojde k zástavě, není čas s hráčem manipulovat,“ vysvětlil. „Máte maximálně čtyři minuty, aby do mozku znovu proudila krev, jinak dojde k jeho poškození,“ dodal Colluci. „Nic není stoprocentní, ale s každou další masáží srdce se zvyšuje šance na záchranu,“ sdělil. „Když neuděláte nic, tak je šance pochopitelně nulová,“ přidal.

„Defibrilátory by měly být v každé domácnosti, dopravním prostředku nebo pracovišti, prostě všude,“ nabádá Colucci. „Mnoho životů by mohlo být zachráněno,“ přidal. Bohužel Čerepanovovi život již nikdo nevrátí...

Reklama