Hlavní obsah

Sergej Fjodorov se stal historicky nejlepším ruským střelcem v NHL

Sobotní zápas jeho Washingtonu na ledě Dallasu byl pro Sergeje Fjodorova výjimečný. Osmatřicetiletý útočník zaznamenal v utkání dvě branky a následně byl vyhlášen první hvězdou. Navíc překonal jeden významný milník. Zkušený forvard se zásluhou dvou zásahů posunul na první místo v historickém žebříčku ruských střelců v NHL. Fjodorov má nyní na svém kontě 475 branek, o dva góly tak předstihl Alexandra Mogilného.

Článek

Fjodorova překonaný milník po utkání v Dallasu těšil, nijak jej ale nechtěl přeceňovat. „Je to jen rekord. Raději bych se bavil o Alexovi, než o rekordu,“ prohlásil aktuálně nejlepší ruský střelec v historii NHL, který je s 1153 kanadskými body zároveň nejproduktivnějším Rusem v dějinách zámořské hokejové ligy.

Alexandr Mogilnyj musel předloni kvůli dlouhodobým zdravotním problémům předčasně ukončit kariéru. Fjodorov je přesvědčený, že pokud by se Mogilnému tyto patálie vyhnuly, nejlepším ruským střelcem by se nikdy nestal. „Vím o čem mluvím. Jsme zhruba stejně staří, hráli jsme spolu. Měl úžasnou střelu, neuvěřitelně šikovné ruce. Kdyby mu zdravotní stav dovolil odehrát více, nikdy bych jeho statistik nedosáhl. On byl totiž strojem na góly,“ pochválil Fjodorov svého krajana.

Reklama