Hlavní obsah

Švédský hokejista Sundin bude hrát v NHL za Vancouver

VANCOUVER

Spekulace kolem dalšího působení švédského hokejové útočníka Matse Sundina skončily dohodou sedmatřicetiletého respektovaného centra s Vancouverem. Podmínky kontraktu bývalého kapitána Toronta, který opustil po skončení minulé sezóny Maple Leafs po třinácti letech, nebyly zveřejněny.

Článek

O Sundina, který zvažoval i konec kariéry, mělo zájem několik klubů NHL, už v létě mu Vancouver nabízel lukrativní dvouletý kontrakt celkem na 20 miliónů dolarů. I po začátku sezóny měli Canucks na lukrativní posilu místo v platovém stropu díky nevyužitým více než sedmi miliónům dolarů.

"Jsem opravdu potěšený, že jsem se stal hráčem Canucks. Když jsem se před několika týdny rozhodl pokračovat, nabídka Vancouveru mi vyhovovala nejvíce. Chci poděkovat (generálnímu manažerovi) Miku Gillisovi a celé organizaci Canucks za profesionalitu v celém procesu jednání," prohlásil Sundin.

Gillis: Sundin přináší do týmu zkušenosti

"Jsme šťastní, že máme Matse ve Vancouveru. Hrál ve dvou kanadských městech, stále byl mezi týmovými a ligovými lídry v produktivitě, takže dokázal, že umí excelovat pod tlakem. Přináší do týmu obrovské množství zkušeností, vůdčích schopností a herního umění," podotkl Gillis.

Sundin v minulé sezóně nasbíral v 74 zápasech za Toronto 78 bodů za 32 branek a 46 asistencí. Do týmu Maple Leafs přišel v roce 1994 z Québeku a v Torontu odehrál 13 ze svých 17 sezón v NHL. V klubové historii ovládá tabulku střelců se 420 góly i produktivity s 987 body.

Celkem jednička draftu z roku 1989, kdy si jej vybral Québec, v NHL nasbírala v 1305 utkáních 1321 bodů a vstřelila 555 branek. V 83 duelech play-off Sundin přidal 74 bodů za 35 tref a 39 asistencí. Trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z roku 2006 z Turína zatím na triumf ve Stanleyově poháru marně čeká.

O Sundina se zajímal v létě i Montreal, který měl v červnu od Toronta exkluzivní právo s ním jednat ještě předtím, než se stal nechráněným volným hráčem. Dalšími zájemci údajně byly vedle Montrealu a Toronta také týmy Chicaga, Philadelphie, Ottawy, New Yorku Rangers i dosavadní klub Toronto.

Reklama

Související témata: