Hlavní obsah

Prvních černoch v NHL O'Ree dostal kanadské vyznamenání

OTTAWA

Bývalý hokejista Willie O'Ree, první hráč tmavé pleti v NHL, obdržel padesát let po svém průkopnickém činu kanadské státní vyznamenání. Třiasedmdesátiletý muž byl v úterý jmenován Členem Řádu Kanady, který se uděluje za mimořádný přínos zemi.

Článek

O'Ree nastoupil v NHL poprvé 18. ledna 1958 v dresu Bostonu Bruins na ledě Montrealu Canadiens. Jeho debut se obešel bez rasistických projevů, horší to podle hráče bylo později v některých amerických městech.

"Fanoušci na mě křičeli. Posílali mě zpět na jih a ptali se, jak je možné, že nesbírám bavlnu. Mně to ale bylo jedno, prostě jsem chtěl být hokejista," vzpomínal později někdejší útočník.

V ročníku 1957/58 odehrál v NHL jen dva zápasy, dalších 43 utkání přidal o tři roky později. V této sezoně nasbíral všech svých 14 kanadských bodů v elitní lize za čtyři góly a deset přihrávek. Většinu kariéry strávil v nižších soutěžích.

Následovníka v NHL našel O'Ree až v roce 1974, kdy Washington Capitals draftoval dalšího hráče tmavé pleti Mika Marsona. V současnosti O'Ree pracuje pro NHL na projektech pro rozvoj mládežnického hokeje.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články