Hlavní obsah

NHL se bavila dovednostními soutěžemi, obr Chára vytvořil rekord

Podobné akce diváci milují. Nedělnímu utkání All Star Game předcházely v Montrealu tradiční soutěže, při kterých se hráči v různorodých situacích snažili předvést své dovednosti. K vidění byl například boj o nejrychlejšího bruslaře, nejpřesnějšího střelce nebo hráče s nejtvrdší střelou. Právě v posledně zmíněné disciplíně padl nový rekord.

Článek

Postaral se o něj obránce Bostonu Zdeno Chára, jemuž byla naměřena rychlost střely 169,6 kilometru za hodinu. Statný bek tak o tři desetiny překonal počin jiného zadáka Ala Iafrateho, jenž rekord vytvořil před šestnácti lety rovněž v Montrealu. Chára o triumf bojoval až do posledního pokusu, ve vedení dlouho zůstával Shea Weber z Nashvillu. „Na tohle vítězství jsem velmi pyšný. Věděl jsem, že rekord leží okolo hranice 169, ale přesné číslo jsem neznal. Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. A je jedině dobře, že je tu do dalších let nastavena nová meta,“ neskrýval Chára svou radost.

Zadák Bostonu zároveň neopomněl pochválit fanoušky Montrealu, největšího rivala Bruins, že na hráče konkurenčního klubu nepískali. Chára si dokonce vysloužil bouřlivý aplaus. „Vím, že jsou vášniví, povzbuzují svůj tým a že Boston je jejich největším rivalem. Jsem rád, že rozpoznali smysl této soutěže a chtěl bych jim za to poděkovat.“

V přesnosti střelby dominoval aktuální lídr kanadského bodování Jevgenij Malkin z Pittsburghu. Do každého ze čtyř rohů branky byly zasazeny terče, které měli střelci trefit. Stoprocentní úspěšnost zaznamenal kromě Malkina ještě ottawský Dany Heatley, proto musel rozhodnout dodatečný rozstřel. V něm forvard Senátorů zasáhl ze čtyř střel jen dva terče, zatímco jeho sok si připsal o zářez více.

„Nikdy předtím jsem něco podobného nedělal, byla to pro mě premiéra. Bylo to ale snadné, nejste u toho pod tlakem,“ pochvaloval si Malkin. Loňský vítěz Tomáš Kaberle nyní zaznamenal z osmi střel jen tři zásahy a do finále nepostoupil.

Z šestatřiceti účastníků, kteří se pokoušeli vyzrát na čtveřici brankářů při samostatných nájezdech, si nejlépe vedl Shane Doan z Phoenixu. Po třech vyřazovacích kolech zbylo ve hře už jen trio střelců, kromě Doana ještě bostonský Marc Savard a Milan Hejduk z Colorada. Ústecký rodák měl ve čtvrtém a pátém kole vítězství na dosah, stačilo jen jeden z nájezdů proměnit.

To se mu ale nepovedlo a v šestém kole, kdy oba jeho soupeři uspěli, Hejduk ztroskotal na gólmanovi Bäckströmovi. „Jak jsme tam zbyli jen tři, vypadalo to, že ten gól snad žádný z nás nikdy nedá. Jestli už nám došly nápady... Nevím,“ vrátil se Hejduk ke čtvrté a páté sérii, které dominovali gólmani.

Nejrychlejším bruslařem se stal forvard Edmontonu Andrew Cogliano, který obvod hřiště obkroužil v čase 14,31 vteřiny a o dvanáct setin sekundy za sebou nechal Jeffa Cartera z Philadelphie. Jaký recept by tedy Cogliano doporučil ostatním, aby vyhráli? „Není to zas tak komplikované. Prostě skloníte hlavu, snažíte se udržet balanc a jedete,“ smál se útočník, který si prý získanou trofej vystaví doma v pokoji a netradiční večer si bude dlouho pamatovat.

<tbody><tr class="invert"><td>Dovednostní soutěže All Star Game NHL:</td></tr><tr><td><strong>Rychlost bruslení</strong>: 1. Andrew Cogliano (Edmonton Oilers) 14,31 vteřiny, 2. Jeff Carter (Philadelphia) 14,43, 3. Jay Bouwmeester (Florida Panthers), Zach Parise (New Jersey Devils) oba 14,59, 5. Brian Campbell (Chicago Blackhawks) 14,90, Mason Raymond (Vancouver Canucks) 15,14.</td></tr><tr><td><strong>Kreativita zakončení</strong>: 1. Alexander Ovečkin (Washington Capitals) 42,8 procenta hlasů, 2. Alexej Kovaljov (Montreal Canadiens) 19,7, 3. Martin St. Louis (Tampa Bay Lightning) 15,7, 4. Ryan Getzlaf (Anaheim Ducks) 11,5, 5. Patrick Kane (Chicago Blackhawks) 6,8, 6. Steven Stamkos (Tampa Bay Lightning) 3,5.</td></tr><tr class="invert"><td>Utkání nadějí NHL:</td></tr><tr class="highlight"><td>Nováčci - "Druhoročáci" 9:5 (3:1, 4:3, 2:1) </td></tr><tr><td><strong>Branky</strong>: Wheeler 4, Stamkos 2, Berglund, Schenn, Doughty - M. Staal 2, Bolland, Raymond, Setoguchi.</td></tr><tr><td><strong>Přesnost střelby</strong>: 1. Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins) 4 zásahy/4 střely (finále 3/4), 2. Dany Heatley (Ottawa Senators) 4/4 (finále 2/4), 3. Mike Modano (Dallas Stars) 4/5, 4. Jarome Iginla (Calgary Flames) 4/7, 5. Jonathan Toews (Chicago Blackhawks) 4/8, 6. <strong><em>Tomáš Kaberle</em></strong> (Toronto Maple Leafs), Marc Savard (Boston Bruins), Ilja Kovalčuk (Atlanta Thrashers) všichni 3/8.</td></tr><tr><td><strong>Tvrdost střelby</strong>: 1. Zdeno Chára (Boston Bruins) 169,6 km/hod., 2. Shea Weber (Nashville Predators) 166,4, 3. Sheldon Souray (Edmonton Oilers) 164,6, 4. Mike Komisarek (Montreal Canadiens) 158,5, 5. Mark Streit (New York Islanders) 158,2, 6. Vincent Lecavalier (Tampa Bay Lightning) 156,1.</td></tr><tr><td><strong>Samostatné nájezdy (celkem 36 hráčů):</strong> 1. Shane Doan (Phoenix Coyotes) 5 gólů/7 nájezdů, 2. Marc Savard (Boston Bruins) 4/7, 3. <strong><em>Milan Hejduk</em></strong> (Colorado Avalanche) 3/6, 4. Scott Niedermayer (Anaheim Ducks), Patrick Marleau (San Jose Sharks), Ryan Getzlaf (Anaheim Ducks) všichni 2/3.</td></tr></tbody>

Reklama