Hlavní obsah

Chicago změří v play-off NHL síly se suverénním Vancouverem

VANCOUVER/CHICAGO

Ve vyřazovacáích bojích NHL zatím Vancouver ani jednou neprohrál a tuto bilanci se bude snažit prodloužit v semifinále Západní konference proti Chicagu. Zatímco Canucks táhnou v play-off severští bratři Daniel a Henrik Sedinové, v týmu Jestřábů září Martin Havlát, jenž je nejlepším střelcem mužstva. "Vancouver byl poslední měsíc a půl jedním z nejlepších týmů, můžeme jen překvapit," řekl Havlát deníku Právo.

Článek

Chicago postoupilo do vyřazovacích bojů NHL po sedmi letech, naposledy v sezóně 2001/02 vypadnulo v prvním kole. Letos se mohou svěřenci Denise Savarda tešit na semifinále Západní konference proti Vancouveru. Calgary zdolalo 4:2 na zápasy. "Jsme všichni velmi vzrušení," nechal se slyšet pro agenturu AP po postupu do dalšího kola kapitán Blackhawks Jonathan Toews, jenž má na svém kontě 6 bodů (2+4).

Lídrem v bodování Blackhawks je mladíček Kris Versteeg se sedmi body (2+5) a nejlepším střelcem český útočník Martin Havlát, jenž v prvním kole proti Calgary nasázel soupeři tři góly stejně jako jeho spoluhráč Patrick Sharp. "Kromě asi deseti minut v posledním zápase to všichni zvládli na jedničku," řekl k věkovému průměru Jestřábů Havlát deníku Právo.

Blackhawks mají jeden z nejmladších celků zámořské ligy s průměrem lehce nad pětadvacet let. Nejmladším hráčem je vycházející hvězdička dvacetiletý Patrick Kane, nejzkušenějším je šestatřicetiletý brankář Nikolaj Chabibulin. "Ve třetím a čtvrtém zápase našeho brankáře média kritizovala, ale potvrdil, že je naším nejlepším hráčem," vysekl poklonu ruskému gólmanovi Toews.

Postup Kosatky neslavily, byly na cestách

Vancouver v prvním kole hladce přejel St. Louis Blues 4:0 na utkání. "Věděli jsem, že to nebude jednoduchá série, ale byli jsme více odhodlaní," viděl příčiny úspěchu brankář Canucks Roberto Luongo, jenž jednou vychytal čisté konto. "Máme však hodně hráčů potlučených, dlouhé volno nám přišlo vhod," dodal Luongo po postupu. Již od 21. dubna mají Kosatky herní přestávku.

Nejproduktivnějším hráčem Canucks je švédský forvard Daniel Sedin, který zatím na své konto připsal pět bodů za dva góly a tři přihrávky. "Postup jsme ani neslavili, protože jsem byli mimo město," řekl Sedin deníku The Vancouver Sun. "Oba se hodně zlepšili, dokážou čelit každému," řekl na adresu osmadvacetiletých útočníků ze země tří korunek kouč Vancouveru Alain Vigneault.

Kosatky propluly do play-off po dvou letech, v ročníku 2006/07 nestačili v semifinále konference na Anaheim. "Pamatujeme si, jak jsme dopadli. Nesmíme stejnou chybu zopakovat," vrátil se Henrik Sedin k vyřazení od Ducks 1:4 na utkání. "Musíme se soustředit především na obranu, protože před dvěma roky jsem byli příliš ofenzivní," varoval nejlepší střelec (3 góly) kanadského celku Alexandre Burrows.

Reklama

Související témata: