Hlavní obsah

Kdo to je!? podivovali se fanoušci. Za Edmonton nastoupil hráč se změtí podivných znaků na dresu

Edmonton/Praha

Řada fanoušků napříč celým světem se u svých televizních obrazovek jistě musela hodně podivovat, kdo že se to v dresu hokejového Edmontonu s číslem 74 prohání po ledě při přípravném zápase proti Calgary. Místo tradiční jmenovky v latince se totiž na jeho zádech objevila pro mnohé jen změť podivných znaků.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Obránce Edmontonu Ethan Bear nastoupil do přípravného duelu s Calgary se jmenovkou na zádech psanou v kríjštině.

Článek

Kanadskoamerická NHL i její kluby chtějí být inkluzivnější a přístupnější všem komunitám, proto vedení ligy udělilo třiadvacetiletému obránci Oilers Ethanu Bearovi výjimku nastoupit proti Flames se speciální jmenovkou, na níž bylo jeho příjmení uvedeno v kríjštině, což je nejstarší ze slabičných písem kanadských domorodců.

Bear je potokem domorodého národa Ochapowace z Jižního Saskatchewanu, z jejichž původního kríjského písma vymyšleného ve 40. letech 19. století se později vyvinulo to inuitské.

„Je to pocta všem domorodým hráčům přede mnou i pro všechny domorodé děti, kteří mě jednou můžou (v NHL) následovat. Ten dres jsem oblékl s hrdostí," přiznal Bear, jenž při výhře 4:1 svého týmu strávil na ledě téměř dvacet minut.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články