Hlavní obsah

Obránce Gustafsson bude hrát v NHL za Philadelphii, Vegas získal kapitána šampionů

Filadelfie
Aktualizováno

Švédský hokejový obránce Erik Gustafsson bude hrát v NHL nově za Philadelphii, s kterou jako nechráněný volný hráč podepsal roční smlouvu na tři miliony dolarů. Osmadvacetiletý mistr světa z roku 2018 z Dánska naposledy působil v Calgary, kam přišel v druhé polovině února z Chicaga.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Erik Gustafsson ještě v dresu z Chicaga během utkání NHL proti Philadelphii v říjnu loňského roku v Praze.

Článek

V uplynulém ročníku si Gustafsson v 66 zápasech základní části připsal 29 bodů za šest branek a 23 asistencí. V 10 utkáních play off nasbíral čtyři přihrávky. Gustafssonovi skončil dvouletý kontrakt za 2,4 milionu dolarů.

Bývalého hráče Djurgaardenu a Frölundy draftoval v roce 2012 ve čtvrtém kole na 93. pozici Edmonton, ale v NHL nastoupil Gustafsson až v sezoně 2015/16 v dresu Chicaga. V NHL má na kontě celkem 221 utkání a 119 bodů za 28 branek a 91 asistencí. V 15 duelech bojů o Stanleyův pohár zaznamenal pět přihrávek.

Peitrangelo podepsal sedmiletou smlouvu s Vegas

Vegas Golden Knights získali jednoho z nejcennějších volných hráčů v NHL, kanadského obránce Alexe Pietrangela. S kapitánem vítězů Stanley Cupu z roku 2019 St. Louis Blues podepsali sedmiletý kontrakt na 61,6 milionu dolarů, tedy s průměrným platem 8,8 milionu na sezonu.

Třicetiletý Pietrangelo strávil v St. Louis celou dosavadní dvanáctiletou kariéru v NHL. V základní části za Blues odehrál 758 zápasů, v nichž zaznamenal 450 bodů (109+341). Při loňském tažení za Stanley Cupem byl olympijský vítěz ze Soči s 16 asistencemi nejlepším nahrávačem play off a v rozhodujícím sedmém finále s Bostonem vstřelil vítězný gól.

Podle kanadské televize TSN má Pietrangelo ve smlouvě s Vegas klauzuli, že nemůže být bez svého souhlasu vyměněn. Na této podmínce také údajně ztroskotala jeho jednání o novém kontraktu se St. Louis. Blues se ztrátou klíčového obránce počítali a v pátek podepsali na sedm let bývalého zadáka Bostonu Toreyho Kruga.

Vancouver získal obránce Schmidta z Vegas

Obránce Nate Schmidt odchází z Vegas do Vancouveru výměnou za právo výběru ve třetím kole draftu v roce 2022. Barvy Golden Knights hájil devětadvacetiletý Američan od jejich vstupu do NHL v roce 2017, kdy si jej vybrali v rozšiřovacím draftu z Washingtonu. Schmidt má ještě na pět sezon platný šestiletý kontrakt na 35,7 milionu dolarů.

Schmidt byl v základní části uplynulého ročníku, nedohrané kvůli pandemii koronaviru, druhým nejproduktivnějším obráncem Vegas. Připsal si 31 bodů za sedm branek a 24 asistencí z 59 utkání. Ve 20 zápasech play off dvakrát skóroval a na sedm gólů přihrál.

První smlouvu v NHL podepsal Schmidt jako nedraftovaný volný hráč s Washingtonem v roce 2013 po působení na University of Minnesota v NCAA. Za sedm let v NHL sehrál 396 duelů a nasbíral 140 bodů za 29 gólů a 111 asistencí. V 68 utkáních bojů o Stanleyův pohár zaznamenal 25 bodů za šest branek a 19 přihrávek.

Reklama