Hlavní obsah

Liberec poznal svět NHL. Šedesát minut euforie, které mu nikdo nevezme

LIBEREC

Nezapomenutelný večer s mírně hořkou tečkou. Takové resumé zavládlo v úterý večer pod Ještědem v Liberci. Tygři změřili síly s Bostonem, týmem z NHL. Extravagantních šedesát minut. Hodina splněného snu pro domácí hráče a fanoušky. Včetně těch posledních dvaceti trudných minut, kde hosté ukázali, že jejich soutěž je o poznání vyšší výkonnostní stupeň.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Liberce Tomáš Vošvrda po inkasování sedmého gólu od Bostonu.

Článek

„Aspoň vidíme, jak se to hraje v NHL. Obrovský rozdíl, oni se snaží střílet z každé pozice, kolikrát mě to trefilo, ani jsem nevěděl jak, jsou ohromně silní, pořád byli před bránou,“ nestačil se divit po zápase brankář Marek Pinc, který přiznal, že NHL a extraliga je porovnávání neporovnatelného a neměřitelného. Fakt je jasný.

„Skvělá zkušenost pro hráče a trenéry, toto se nenaskýtá každý den, i když rozdíl byl velký, tak věřím, že si odneseme spoustu užitečných věcí do další práce,“ zhodnotil porážku 1:7 trenér Jiří Kalous. Neutrální postoj v porovnání české soutěže a NHL zvolil jen Andrej Podkonický. „Těžko porovnat,“ řekl jediný liberecký střelec večera.

Brankář Marek Pinc z Liberce a Blake Wheeler (26) z Boston Bruins. foto: ČTK/Radek Petrášek

I přes debakl, který se pyšnil skvělou atmosférou, si hráči Liberce zápas užili. Aby ne, Boston nejezdí do Evropy a pod Ještěd každý den. „Snažil jsem si zápas užívat. Myslím, že první třetina byla dobrá, ale potom nás už začali hodně přehrávat, škoda ten výsledek. Přesto obrovská zkušenost, lidi se bavili,“ byl i za porážku nakonec Pinc rád. Stejně jako kouč, který neviděl rozdíl v koučování zápasu. On se ani o něj nepokoušel. Úterní večer byl zkrátka bonusem. „Chtěli jsme, aby si to hráči užili a zahráli si všichni,“ přiznal Kalous.

Rozpaky Liberec přece jen kousal. Stačilo osm minut třetí dvacetiminutovky. Tam Boston jasně úřadoval. Výsledkem byly čtyři góly. „Poslední třetiny je škoda, to začali hrát trochu jinak,“ kýval hlavou Podkonický.

„Dvě třetiny jsme relativně drželi krok, vytvořili si nějaké šance. Minimálně dvě tři branky jsme jim darovali, ale je to výborná zkušenost. Poslední třetiny je škoda, ta trochu devalvovala zápas,“ mrzelo trenéra. „Toho výsledku je škoda,“ souhlasil Pinc a dodal pravdu, která kolovala celou domácí šatnou po utkání. „Trenér říkal, ať si z toho vezmeme jen to nejlepší, jen tak někomu se nepovede hrát proti týmu z NHL.“ A měl pravdu.

Reklama