Hlavní obsah

Bručoun Scotty. Bowmanovy rekordy se budou těžko vymazávat

Marek BurkertSport.czPrávo

Pětatřicet let stál Scotty Bowman na střídačkách týmů NHL a jeho aura dodnes prostupuje zámořským hokejovým děním. Rekordy, které tento již 87letý Kanaďan na trenérském postu stanovil, budou pro jeho následovníky takřka stejně obtížně překonatelné, jako pro aktivní hokejisty milníky Waynea Gretzkyho.

Foto: Profimedia.cz

Hokej je celoživotní vášní Scottyho Bowmana.

Článek

Přesně před 25 lety poslal Bowman jako vůbec první kouč v dějinách NHL na led kompletní ruskou pětku. O pět let později lety odkoučoval jako dosud jediný svůj 2000. duel v nejlepší soutěži planety. Jeho Detroit Red Wings mu k jubileu poblahopřáli výhrou 3:2 na Vancouverem, dvěma góly ji zařizoval jeden ze členů proslulé ruské formace Sergej Fjodorov.

Když ten večer v Joe Louis Areně oznámili Bowmanovo jubileum, následoval dvouminutový aplaus vestoje. "Věděl jsem, že to někdy v téhle sezoně přijde," reagoval svým obvyklým způsobem Bowman, který rozhodně nebyl žádným vtipálkem.

"Neustále zachmuřený, držící si od hráčů dokonalý odstup. Neslyšel jsem, že by někoho z nás oslovil křestním jménem," popisoval Bowmana Jaromír Jágr.

Rodák z montrealského předměstí Verdun převzal Pittsburgh v roce 1991 po předčasné smrti kouče Boba Johnsona a dovedl ho v následující sezoně k obhajobě Stanley Cupu. Pro Bowmana byl už šestým v řadě a do konce své mimořádné kariéry získal ještě další tři. "364 dnů v roce jste ho nenáviděli. A ten 365. jste zvedali nad hlavu pohár," popisoval své zkušenosti s Bowmanem útočník Canadiens Steve Shutt.

Podsaditý a nevrlý chlapík trénoval už od poloviny padesátých let a skvěle se chopil šance, jakou mu dalo rozšíření NHL o šest týmů v roce 1967.

Stal se koučem St. Louis Blues a v jejich prvních třech sezonách je dovedl do finále Stanley Cupu, kde však v sériích proti Montrealu (1968, 1969) a Bostonu (1970) nevyhráli ani zápas.

Bowman byl ve své době velmi progresivní, měl rozhled, takže se zajímal také o evropské posily. Jeho zásluhou se stal z Jaroslava Jiříka první český hokejista v NHL. V sezoně 1969-70 nastoupil brněnský útočník za Blues ke třem zápasům.

Zájem měl o 'Gustu' Havla i DudáčkaAle nebyl zdaleka sám, koho si Bowman v Československu vyhlédl. "Přijel na Spartu, neustále mě testoval, měřil svaly. Všechno ho zajímalo," líčil pro Sport.cz bývalý skvělý šutér Jan 'Gusta' Havel. Ze zámořského angažmá pro českého kanonýra ale sešlo. Stejně jako o dekádu později v případě supertalentovaného Jiřího Dudáčka, když už po zisku pěti Stanley Cupů s Montrealem působil Bowman v Buffalu.

Sabres si v draftu 1981 (jedničkou byl nedávno zesnulý Dale Hawerchuk) vybrali českého teenagera senzačně už v prvním kole ze 17. pozice. Bowmana v jeho rozhodnutí o dva měsíce později utvrdily Dudáčkovy výkony na Canada Cupu.

Scotty Bowman (St. Louis, Montreal, Buffalo, Detroit)
2141 zápasů→1244 výher→9 Stanley Cupů
Joel Quenneville (St. Louis, Colorado, Chicago, Florida)
1705 zápasů→ 925 výher→3 Stanley Cupy
Barry Trotz (Nashville, Washington, NY Islanders)
1674 zápasů→845 výher→1 Stanley Cup
Al Arbour (St. Louis, NY Islanders)
1607 zápasů→782 výher→4 Stanley Cupy
Paul Maurice (Hartford, Carolin, Toronto, Winnipeg)
1600 zápasů→732 výher→bez Stanley Cupu

Kladenský mladík v duelu s Kanaďany, jenž skončil remízou 4:4, ve Winnipegu dvakrát překonal Mikea Liuta v domácí brance. Jenže Dudáček o zájmu z NHL pořádně ani nevěděl, byť Bowman dokonce do Kladna přicestoval. K emigraci se však nadějný útočník neodhodlal...

Výčet českých hokejistů, kteří pod Bowmanovým vedením nastupovali, nakonec není moc dlouhý. Kromě Jágra to byli u Penguins Jiří Hrdina a Martina Straka, v Detroitu pak Dominik Hašek, Jiří Fischer, Jiří Šlégr a Ladislav Kohn.

Ačkoli se k hráčům choval Bowman většinou odměřeně, byla s ním na střídačkách občas i legrace. "Jednou se hra odehrávala v našem obranném pásmu, ale Scotty koukal úplně na druhou stranu do hlediště. Pak povídá asistentovi Smithovi: "Barry, kdo to do haj..u sedí na mých místech," rozesmál se ještě po letech legendární držitel sedmi Norris Trophy Nicklas Lidström.

Ať už Bowman na své hráče i okolí působil jako divný patron, nebo ne, jeho místo v pantheonu NHL mu nikdo nevezme. Do Hokejové Síně slávy v Torontu byl ostatně uveden už před 29 lety.

Reklama