Hlavní obsah

Hejda nečeká bouřlivé oslavy, pak pojede do Kalifornie. Klesla si přeje play-off

TORONTO

Tři čeští obránci v NHL na jednom hrišti a v jednom utkání. Torontský Tomáš Kaberle odehrál 23:31 minut, zatímco Jan Hejda v dresu modrokabátníků 21:33 minut a Rostislav Klesla 18:38 minut. Columbus vyhrál 3:2. "Pro nás to byla důležitá výhra. Potřebovali jsme body a to se splnilo," byl spokojený Klesla. "Ve třetí třeti jsme měli více štěstí," přidal se Hejda.

Foto: Matt Sullivan , Reuters

Hráči Columbusu Rostislav Klesla (vlevo) a Rick Nash.

Článek

Obě mužstva byla před utkáním na stejné příčce ve svých konferencích. Je rozdíl mezi Východní a Západní konferencí? Hejda: V dnešním utkání to nevypadalo, protože to byl velice vyrovnaný zápas. Myslím si, že Západní konference je trochu těžší. Dnes hrálo Toronto velice dobře, i když je třinácté, ale ve Východní konferenci přece jen nejsou týmy tak kvalitní.

Před utkáním Vám chyběly na postupovou pozici čtyři body. Jak velká je to ztráta?Hejda: Tabulka je neuvěřitelně vyrovnaná, takže čtyři body na jednu stranu není velká ztráta, ale záleží na tom, jak se nám bude dařit. Můžeme vyhrát čtyři zápasy za sebou a budeme v play-off, ale můžeme i prohrát čtyři zápasy a pak nebudeme mít šanci se tam dostat. Jde o to, abychom momentálně byli ve formě.

Švéd Huselius vstřelil dvě branky, jak často mu to takhle vychází?Klesla: Kdyby mu to vycházelo častěji, tak by to bylo lepší.

Dařilo se i brankáři Steve Masonovi…Klesla: Zlikvidoval tam několik šancí. Je to dobrý brankář a potřebuje se dostat do své stabilní formy. Dnes zachytal výborně.

Všiml jsem si, že jste v jeden okamžik naskočil na led, ale v zápětí jste měli výhodu přesilovky a zase jste z ledu odjel. Za celý zápas při přesilovkách pouze tři vteřiny. Nehrajete je vůbec? Klesla: Po příchodu trenéra Scotta Arniela jsem dostal defenzívní roli. Na přesilovky nechodím. Dostávám se na led poměrně často. Snažím se to plnit na sto procent. Zatím se mi to daří (nejlepší v mužstvu v hodnocení plus/minus +14, pozn. red.). Po zranění jsem tedy v pohodě. Když se bude vyhrávat, beru každou roli.

Jan Hejda z Columbusu (vlevo) a Jonathan Toews z Chicaga. foto: ČTK/AP/Paul Beaty

Jak vás ovlivnila vánoční přestávka? Hejda: Podle pravidel se nesmí 24. 12. a 25. 12. hrát ani trénovat. Byli jsme dva dny bez tréninku a 26. 12. jsme jeli do Chicaga, nebylo to ideální. Spíš nám to uškodilo. Za tu dobu, co hraji za Columbus máme tradičně prosinec špatný, takže se těšíme až to bude po Novém roce lepší.

Jaké je hokejové zázemí v Columbusu? Hejda: Stadion je perfektní, poměrně nový. Fanoušci se o hokej stále víc zajímají. Samozřejmě, když jsme se jednou dostali do play-off, tak zájem vzrostl. Loni sezóna nevyšla a hned se to odrazilo na návštěvách. Není to tak velké město a máme velkou konkurenci ve fotbalovém univerzitním týmu Ohio State, o který mají lidé větší zájem.

A Columbus jako město?Klesla: Žije se tam dobře, není to New York ani Toronto nebo LA. Mně to docela vyhovuje, je tam pohoda. Asi bych byl radši, kdybychom se dostali do play-off. Hlavně jde o hokej. Na městu tak nezáleží.

Letos zasáhla východ Spojených států sněhová kalamita, postihla vás také? Hejda: Měli jsme letos v Columbusu hodně málo sněhu, vloni ho bylo víc. Mrzlo, ale sněhu nebylo moc.

Je hokejový rozdíl mezi Kanadou a Spojenými státy? Hejda: Ve Spojených státech je pár měst, která připomínají Kanadu, ale rozdíl je obrovský. V Kanadě je to sport číslo jedna. Proto se návštěvnost v Americe s kanadskou dá těžko srovnávat.

Kde hrajete rádi a kde neradi?Hejda: Záleží na tom, jak kvalitní je led. Nejlepší je asi v Minnesotě. Je tam také příjemný stadion. Líbí se mi také Vancouver. Nepříjemné je hrát v New Yorku s Islanders. Někomu se líbí Madison Square Garden, já ji moc rád nemám. Klesla: Nerad v New Yorku proti Islanders, v Edmontonu je špatné osvětlení. Rád v San José, zde v Torontu je skvělá atmosféra, a také v Los Angeles.

Jak se chystáte na poslední den v roce? Hejda: Hrajeme večer zápas doma. Asi po zápase přijedu domů, připiji si s manželkou, jestli děti budou vzhůru, tak i se starší dcerou, a na Nový rok odjíždíme na devítidenní zájezd do Kalifornie. Určitě to nebudou bouřlivé oslavy.

A přání do Nového roku? Klesla: Osobně, aby mi vydrželo zdraví, pro mužstvo, aby se dostalo do play-off. Zdraví také pro ostatní lidi a důležitý je mír pro všechny.

Reklama

Související témata: