Hlavní obsah

Zapomeňte na hokejový pravěk. Vancouver jde za Stanley Cupem i vědecky

PRAHA

Věda se hlásí o slovo a radí co a jak. I takový je hokej jedenadvacátého století. Cestovní plány, kdy jíst, kdo s kým bude na výjezdu spát, kdy se bude trénovat. Jeden náramek na těle a počítač vše vyhodnotí. I takto začali hokejisté Vancouveru tuto sezónu. Nyní z nasbíraných dat čerpají a bojují proti Bostonu ve finále Stanley Cupu. Vedou v sérii dva nula na zápasy. V úterý ve dvě ráno je na řadě třetí bitva.

Foto: Mike Blake , Reuters

Radost fanoušků Vancouveru po prvním utkání Stanley Cupu s Bostonem.

Článek

Pečlivost a vědu mají hokejisté Vancouveru stále za zády. Výjimkou nebyl ani letecký přesun do Bostonu, který přesahuje více jak čtyři tisíce kilometrů. Cesta na východní pobřeží byla pečlivě zmapována, a to už popatnácté v tomto ročníku NHL.

Pro hráče je vše nachystáno, itinerář má přesný rozpis. Poté následuje třetí zápas o slavný pohár. „Pro nás to není velký problém, my jsme na toto zvyknutí. My máme plán našeho dne, kdy spíme, nespíme, jíme. Musíme být zítra čerství,“ řekl v neděli po příletu Henrik Sedin, útočník hostů.

Kanadský tým spolupracuje s doktorem Lenem Zaichowskym, který je v Canucks ředitelem sportovních věd. Dlouholetý profesor na Bostonské univerzitě spolupracoval mimo jiné také s basketbalisty Bostonu Celtics a s fotbalovou reprezentací Španělska na mistrovství světa v Jihoafrické republice. "Nemáme s tím problém, cokoliv, co i trochu pomůže, stojí za to,“ pověděl obránce Keith Ballard.

Je rozhodnuto! Alex Burrows (v modrém) posílí v prodloužení kotouč do opuštěné branky Bostonu. Zdeno Cháru mu v tom nestačil zabránit, Vancouver vede na zápasy 2:0.foto: ČTK/AP/Jonathan Hayward

Součástí mužstva je také přestavěná šatna, která má nyní oválný tvar. To z důvodu, aby nikdo nemusel sedět v koutě. Tým má i svého šéfkuchaře, hráči si mohou vzít jídlo domů přímo ze stadiónu. Nechybí ani „Myslící místnost“, kde hokejisté mohou pracovat na tréninku mozku, který je založen na psychologii a fyziologických reakcích. Ano, počítače v první linii.

Výsledkem je například dominance ve třetích dvacetiminutovkách v této sezóně. Skóre pro Canucks v základní části hovoří jasně 100:58, v play-off 24:18. A předchozí dvě finálové výhry tomu nasvědčují, Vancouver je zvládl lépe. První utkání vyhrál gólem 18,5 sekundy před koncem utkání. Druhý bod si připsal, když gól padl jedenáct sekund od začátku prodloužení.

Zkrátka už není pravěk. I věda může napomoci první historickému Stanley Cupu Vancouveru. Případné oslavy by se ale už určitě obešly bez počítačů a rad. Snad...

Reklama

Související témata: