Hlavní obsah

Vokoun byl pro Neuvirtha v dětství hrdina. Nyní chce mladší zažít střídání generací

PRAHA

Užíval si dovolenou, ale po jedné zprávě se mu stala hokejová kariéra v NHL trochu složitější. A tohle opravdu nečekal. A nejen on. Hokejový brankář Washingtonu Michal Neuvirth získal nového kolegu, ale také rivala. A ne ledajakého. Klub před pár týdny podepsal Tomáše Vokouna za skvělých 1,5 miliónu dolarů na sezónu. Super obchod pro management. Radost a rozpolcení zároveň pro Neuvirtha. V šatně se usadí Čech, ale také konkurent z největších.

Foto: Jim Young, Reuters

Brankář Washingtonu Michal Neuvirth.

Článek

„Byl jsem na dovolené a probudila mě textová zpráva: „Máme Tomáše Vokouna,“ cituje Washington Post třiadvacetiletého českého gólmana. „Byl jsem rád. Co se děje? Bylo to šílené,“ zprostředkovává deník jeho další reakce.

Trenér Bruce Boudreau následně řekl, že Vokoun začne následující ročník NHL jako číslo jedna. Neuvirth? Nic si nepřipouští. „Tomáš by mohl být jedním ze tří nejlepších gólmanů v lize,“ říká mladá česká brankářská naděje. „Je tu velká příležitost ukázat, že můžu být tak dobrý jako on. Nebo ještě lepší. Samozřejmě chci chytat, pořád chci být číslo jedna,“ neskrývá ambice rodák z Ústí nad Labem.

„Ještě je léto, stále máme tři týdny do kempu. Uvidíme, co se tam bude dít. Je zřejmé, že Tomáš je skvělý brankář, respektuji ho,“ nezapírá gólman, který první zápas v NHL odchytal v sezóně 2008/2009. Od té doby jeho porce zápasů narůstají, s tím i jeho výkonnost.

Tomáš Vokoun s pohárem a zlatou medailí z mistrovství světa v Německu.foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Dělí je od sebe dvanáct let, starší byl pro mladšího vzorem. Teď jsou soupeři o pozici jedničky v nejslavnější hokejové lize světa. „Jako dítě jsem k němu vždycky vzhlížel, když mi bylo okolo patnácti, byl to můj hrdina. Teď jsme spoluhráči, to je v pohodě. Má hodně zkušeností z NHL, mistrovství světa. On ví, jaké je být nejlepším brankářem, takže jsem docela nadšený, že s ním budu a uvidím ho v akci."

Když byl Neuvirth malý, chtěl být jako Vokoun. Roky plynuly. Teď? Usměje se, oči mu zahrají a dodá: „Teď chci být lepší než on.“

Reklama

Související témata: