Hlavní obsah

Nebudou to nervy s nožem na krku jako na Floridě, těší Vokouna ve Washingtonu

Byl zvyklý na sluníčko i floridské pláže, po čtyřech sezónách se ale Tomáš Vokoun ocitl ve Washingtonu a navíc bez rodiny. Poprvé v kariéře bude chytat za špičkový tým, který má jediný cíl: Stanley Cup. Cestu k němu začíná pětatřicetiletý gólman každé ráno v Arlingtonu, v bytovém komplexu nazvaném podle slavného filmu 2001: Vesmírná odysea.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Tomáš Vokoun kryje střelu Pavla Kubiny z Tampy.

Článek

Proč jste si vybral zrovna Arlington?

Já chtěl bydlet blízko. Jak jste viděli, je tu šílený provoz. Roman Hamrlík zkoušel bydlet dál od centra. Pronajmul si dům, ale nebyl spokojený, chce blíž. Bydlí tu jeden spoluhráč a tady kousek pár dalších kluků. Spíš ti bez rodin, co to chtějí mít blízko autem do tréninkové haly. Což je můj případ. Chtěl jsem byt blízko tréninkové haly a hlavně nestát v kolonách. Nepotřebuji dům se zahradou, když to nevyužiju.

Jágr, když hrál za Washington, tak bydlel ještě mnohem dál od centra.

Jarda měl svého řidiče (usmívá se), takže ho tady vozili. Záleží, jak to komu vyhovuje. Ti starší s rodinami jsou na předměstí. Já jsem tu teď sám, tak chci, aby to bylo blízko na trénink nebo do restaurace. A když rodina přijede, abychom mohli využít ten volný čas.

Jak to zvládáte bez manželky a dcer?

Není to nic příjemného nevidět děti, ale v tuhle chvíli nemám moc na vybranou. Takhle se situace vyvinula a musím se s tím vyrovnat. Holky tu teď byly od čtvrtka do neděle. Mají z Floridy přímý let, za hodinu padesát minut jsou tu. Ale jde o to, že děti jsou přes týden ve škole...

Jako by chtěl Tomáš Vokoun vzkázat všem soupeřům: zastavím všechny puky! Ve svém bytě v Arlingtonu se pak s chutí rozpovídal o angažmá v Capitals.foto: Právo/Marek Burkert

Už jste si ve Washingtonu trochu zvykl?

Prostředí je super, mužstvo je výborné. Já tu hrál často, věděl jsem, do čeho jdu. Atmosféra úžasná, po zápase je plné město fanoušků. Není to sice jako v Kanadě, spíš tu hráče nechávají na pokoji. Ale oproti Floridě je to velký rozdíl.

V týmu Capitals je dost mladých hráčů, nemají tendenci trochu divočit?

Tady byly nějaké problémy. Ale ty hlavní hvězdy všude poznávají, Ovečkina, Greena, ti to nemají jednoduchý. Kdyby někam šli, tak majitel klubu je pořád na twitteru a píše si s fanoušky. Pokud by vyrazili před zápasem, už mu fans píšou, že viděli toho a toho tam a tam.

Hokejově jste se po letech ocitl v naprosto špičkovém týmu, je to veliká změna?

Ohromná. Před dvěma roky Capitals vyhráli základní část, minule Východní konferenci. Já byl zvyklý chytat 60, 70 zápasů, což tady asi nebude. Brali mě, abych jim pomohl v play-off. Je jedno, jestli budeme po základní části první nebo třetí, sezóna se rozhodne až v play-off. Pro mě bude výhodné, že se v pětatřiceti letech nebudu muset nervovat 60 zápasů s nožem na krku jako na Floridě. To mužstvo tady je tak kvalitní, že občas stačí i průměrný výkon v brance, aby se vyhrálo.

Nemrzelo vás, že jste nechytal úvodní zápas, i když vás trenér deklaroval jako jedničku?

Ze začátku ano, než si mě trenér zavolal a vysvětlil to. Nevěděl, že mi přijede rodina, aby se podívala...  Michal Neuvirth měl dobrý kemp, chtěli mu dát zápas a naplánovali, že já půjdu až proti Tampě. Ze začátku to byl trochu šok. Nevěděl jsem to dopředu, ale po vysvětlení jsem byl v klidu, nic se nestalo. Už to nebude taková sezóna jako v týmech, kde odchytáte  90 procent zápasů, protože na konci sezóny rozhodnou jeden dva body. Tady spíš chtějí rozložit síly.

Kouč Boudreau občas řeší věci pěkně z gruntu, také jste ho už zažil rozčileného?

Tak to musí být. On byl právě tady kritizovaný za to, že je moc pro hráče, a že jim moc dovolí. Stejně jako hráči, i trenéři se svými chybami učí. Všechno bude směřovat k tomu, aby bylo na play-off mužstvo stoprocentně připravené. Boston vyhrál Stanley Cup a přitom byl tak dva milimetry od vyřazení v prvním kole proti Montrealu. Stačilo málo a Boston končil, Montreal by podle mě přes druhé kolo nepostoupil a vyhrál by úplně někdo jiný. Myslím, že ty věci, co se tu dřív přecházely během základní části, se budou letos mnohem víc sledovat. A když se něco nebude líbit, bude se to řešit daleko rychleji a důsledněji než v minulosti.

Na Floridě jste měli mladého trenéra, Boudreau je naopak pán v letech. Je to velká změna v přístupu?

Asi každý trenér má nějaký svůj styl. Já jsem tu chvilku, zatím se dá těžko něco říct. Musíte s tím člověkem zažít pár věcí, abyste zjistili, jaký je.

Reklama

Související témata: