Hlavní obsah

Iginla je výborný kapitán, pomáhá i mně, libuje si Horák v Calgary

Naskočil do NHL rovnýma nohama, přitom v nižší AHL neodehrál ani jeden zápas. Roman Horák, dvacetiletý rodák z Českých Budějovic, patři k nejmladším českým hokejistům v elitní zámořské soutěži a v dresu Calgary Flames se rychle zabydluje. Syn bývalého útočníka a reprezentanta Romana Horáka zatím nastoupil ve čtyřech zápasech a hned v prvním utkání proti Pittsburghu si připsal svou první asistenci.

Foto: Christinne Muschi, Reuters

Český útočník Roman Horák (v bílém) z Calgary v souboji s Davidem Desharnaisem z Montrealu.

Článek

Máte číslo 51, na soupisce jste napsaný jako levé křídlo, přitom chodíte na vhazování a jednou z vašich úloh je bojovat v oslabení. Jaké je tedy vaše poslání na ledě?

Původně jsem vlastně střední útočník. Teď v Calgary hraji spíš vzadu a pomáhám obráncům v defenzívě. Když mne postaví na oslabení, tak jsem rád a snažím se odvést dobrou práci.

Sezónu jste začali třemi porážkami ze čtyř utkání...

Myslím si, že máme dobrý tým. Třeba v Torontu jsme hráli v první třetině dobře, pak se to najednou zlomilo. Musíme zlepšit obranu.

Velkou postavou Flames je Jerome Iginla. Jaký je to pocit hrát s ním?

Je to koncový hráč, dává hodně gólů. Je to výborný kapitán. Hodně pomáhá mladým hráčům, snaží se pomoci i mně. Je to skvělé, mít ho v týmu. V současnosti je to jeden z nejlepších hráčů v NHL.

Roman Horák (vpravo) v dresu reprezentační dvacítky.foto: ČTK/AP

Další hráč, o kterého se vaše mužstvo opírá, je brankář Mikka Kiprusoff.

To je světový gólman, rovněž jeden z nejlepších v NHL. Často se stane, že uděláme hloupé chyby v obraně a Mikka to vychytá. Je pro nás rovněž velkým přínosem.

Montreal, Toronto, jaký je to pro nováčka pocit, hrát na těchto „posvátných“ místech?

Kanadští fanoušci jsou skvělí a hrát před nimi je velký zážitek. Vůbec hrát v NHL je obrovská zkušenost.

Jaký pro vás byl přípravný kemp?

Musím říci, že mně to vyšlo a stále se objevuji v základní sestavě. Zatím je to pro mě dobré a doufám, že zde vydržím co nejdéle.

Jak jste se dostal do NHL?

Hrál jsem dva roky v Chilliwacku WHL, což je asi hodinu od Vancouveru. Byl jsem draftován New York Rangers, kteří mne vyměnili do Calgary, kde jsem dostal první šanci hrát NHL.

Do velkého hokeje jste tedy naskočil až v Kanadě.

Jeden rok jsem hrál za Budějovice ve čtvrtém útoku, pak jsem odešel od zámoří.

A jste tady spokojený?

Dostávám šanci hrát, tak ano.

Reklama

Související témata: