Hlavní obsah

Hejduk popadl štěstěnu za pačesy a gólem pomohl Coloradu k výhře

NEW YORK

Milan Hejduk se v nedělním zápase NHL stal třetí hvězdou utkání, když vstřelil svůj čtvrtý gól v nové sezóně a pomohl jednou brankou k vítězství Colorada nad Los Angeles 3:2. K českému hráči se se štěstím odrazil puk od zadního mantinelu, kam směřoval gólman Králů Jonathan Quick, a pětatřicetiletý útočník nezaváhal.

Foto: Mike Cassese , Reuters

Milan Hejduk (vpravo) se raduje s Paulem Stastnym z gólu.

Článek

"Vydal jsem se za branku zastavit puk a nechat ho tam pro spoluhráče. Najednou divně skočil od hrazení a změnil směr. To jsou věci, s nimiž nemůžete nic udělat. Byl to jen špatný odraz," komentoval situaci Quick. Gól českého hráče znamenal pro Avalanche v polovině utkání vedení 2:1, hosté ale dokázali i podruhé v zápase srovnat krok. V obou případech tomu bylo v přesilové hře, kdy na trestné lavici seděl obránce Jan Hejda.

Přesto se hokejisté Colorada mohli těšit z první domácí výhry v nové sezóně, o níž rozhodl v posledním dějství dvacetiletý útočník Matt Duchene, který byl v sestavě už v minulém utkání přesunut až do čtvrté formace. "Vím, že se do toho dostanu. I loni jsem měl v tuhle dobu na kontě dva góly," uvedl Duchene, jenž měl radost, že po předchozích třech prohrách Avalanche naplno bodovali i ve své aréně.

"Doufám, že teď už se bude hráčům trochu lépe dýchat. Myslím si, že je to trochu stresovalo," ulevil si trenér týmu Joe Sacco. Venku má Colorado bilanci šest výher a jedné porážky.

Nejdelší série Ottawy

Hokejisté Ottawy se mohou pyšnit aktuálně nejdelší sérii výher ze všech týmů v soutěži. Doma porazili Toronto 3:2 a připsal si šesté vítězství za sebou. U první branky Senators zaznamenal asistenci obránce Filip Kuba.

Maple Leafs díky dvěma zásahů Clarka MacArthura měli v zápase úvodní a poslední slovo, mezitím jim ale domácí hráči nasázeli tři branky, první dvě v přesilových hrách. Právě to je letos obrovskou zbraní Ottawy, která je v této činnosti s 31 procenty využitých možností nejlepší v lize.

Klíčovou roli v nich hraje i Colin Greening, autor vyrovnávací branky na 1:1. "Jsem urostlý, takže chodím před branku, abych clonil gólmanovi a ztěžoval mu výhled na puky. A když máte v týmu šikovné střelce, jako jsou (Milan) Michálek, (Jason) Spezza a (Sergej) Gončar, kteří jsou schopni toho využít, tak je to paráda. Funguje nám to takhle," řekl Greening. Michálek, který je s 13 body nejproduktivnějším českých hráčem v soutěži, tentokrát nebodoval.

Edmonton na vítězné vlně

Na vítězné vlně se vezou i hokejisté Edmontonu. Loni nejhorší tým soutěže po výhře 4:2 nad St.Louis bodoval naplno popáté v řadě a v tabulce NHL se vyhoupl na druhé místo. "V týmu je teď hodně legrace, je úžasné tady hrát," uvedl Ryan Smyth, autor dvou branek. "To nadšení, energii a taky kreativitu, které přinášejí do týmu mladí hráči, je obrovské. Musíme z toho těžit a udržet to i nadále," dodal Smyth.

Oilers rozhodli o výhře v rozmezí 28. až 38. minuty, kdy třemi góly odskočili soupeři z 1:1 na 4:1. Blues, u jejichž první branky si připsali asistenci Vladimír Sobotka a Roman Polák, už jenom jednou trefou korigovali výsledek. "Bojovali opravdu tvrdě. Nespoléhají jen na jednu řadu. Mají tři solidní pětky a taky jejich gólman (Nikolaj Chabibulin) je vynikající," řekl obránce poražených Barret Jackman. A to ještě nehrál za Oilers Aleš Hemský, který byl už v neděli s týmem na rozbruslení a tento týden by se po zranění ramene měl vrátit do sestavy.

Vyhrál i poslední Columbus 

Ve všech čtyřech zápasech nedělního programu NHL byli úspěšní domácí a hostům nenechali ani bod. Ve své aréně zvítězil i Columbus, nejhorší tým soutěže, který udolal Anaheim 3:1. Klíčový trhák získali domácí v prostřední části, kdy dvěma zásahy zlomili nerozhodný stav 1:1.

Výsledky NHL:
Columbus - Anaheim 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)
Branky: 3. R. Nash, 22. Johansen, 33. Tjutin - 9. Ryan. Střely na branku: 21:20. Diváci: 16.022.
Ottawa - Toronto 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)
Branky: 17. Greening (Kuba), 28. Ch. Neil, 48. Daugavins - 12. a 50. MacArthur. Střely na branku: 30:25. Diváci: 19.522.
Colorado - Los Angeles 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Branky: 7. Kobasew, 30. Hejduk, 42. Duchene - 8. Parse, 39. Kopitar. Střely na branku: 16:32. Diváci:12.355.
Edmonton - St. Louis 4:2 (1:0, 3:1, 0:1)
Branky: 28. a 38. Smyth, 6. Horcoff, 34. Eberle - 24. Backes (Sobotka, Polák), 44. Pietrangelo. Střely na branku: 30:30. Diváci: 16.839.

Reklama

Související témata: