Hlavní obsah

Dva roky nedal Šmíd v NHL gól. Až to přijde, bude velká oslava, slibuje obětavý bek

V kanadskoamerické NHL najdete jen málo hráčů, kteří ve svých klubech nastupují pravidelně a přitom čekají tak dlouho na svůj další gól ve slavné soutěži. Ještě měsíc a budou to přesně dva roky, kdy český obránce Ladislav Šmíd skóroval v NHL naposledy. Bez gólu od té doby odehrál těžko uvěřitelných 113 zápasů, to je pořádná porce čekání. Svůj poslední zásah zaznamenal 5. prosince 2009 na ledě Dallasu.

Foto: John Ulan, ČTK/AP

Ladislav Šmíd (vlevo) a gólman Edmontonu Nikolaj Chabibulin

Článek

V Edmontonu patří Šmíd k nejvytíženějším hráčům, průměrně stráví na ledě přes 20 minut za zápas. Jeho hlavním úkolem je gólům zabránit a to dělá opravdu perfektně. "Po každém zápase je ve statistice plus/minus v kladných číslech, momentálně hraje svůj nejlepší hokej," chválí jej trenér Oilers Tom Renney.

Na svém kontě má ve třinácti zápasech už 37 blokovaných střel. To jsou čísla, která v reálu na ledě pořádně bolí. Někdy to odnese naražená ruka, ještě častěji jej protihráči trefí do nohou, výjimkou nejsou ani bolestivé zásahy do oblasti hlavy. V každém dalším střídání však jde udatný Čech do rizika znovu.

Tak jako při zápase s Washingtonem, kdy měl na starost hlavní hvězdu ligy Alexandra Ovečkina. "Strávili jsme spolu na ledě hodně času, kdy jsem se jej snažil dostat do bezpečí od naší branky. Ale je to těžké, spoluhráči se jej neustále snaží hledat dlouhými přihrávkami," vykládá Šmíd, jenž obdivuje Robyna Regehra.

"Mým velkým hráčským vzorem je Nicklas Lidström. Ale co se týče obětavosti ve hře, tak jak se o to snažím i já, je pro mne jedničkou Robyn Regehr. A to i v dobách, kdy hrával za našeho rivala z Calgary," říká 25letý rodák z Frýdlantu.

Ve třinácti zápasech nové sezóny má Šmíd v produktivitě na svém kontě nulu a bere to s nadhledem. "Až se mi podaří ten další gól dát, tak bude velká oslava. Vždyť někteří kluci z týmu mě vlastně ještě skórovat nikdy neviděli," směje se. "Ten puk si pak schováme na památku," vtipkuje Šmídův parťák v obraně Tom Gilbert.

Reklama

Související témata: