Hlavní obsah

Pavelec v brance čaroval a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu

NEW YORK

Ondřej Pavelec se postaral ve čtvrtečním zápase NHL o výhru Winnipegu nad Phoenixem 1:0. Český gólman v brance Jets čaroval a zlikvidoval všech 33 střel Kojotů. Kladenský odchovanec vychytal v nové sezóně druhou nulu a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. O jediný gól se postaral Bryan Little.

Foto: Fred Greenslade , Reuters

Ondřej Pavelec kryl všech 33 střel hráčů Phoenixu.

Článek

Pavelec i tým odčinili předchozí porážku 4:6 od Ottawy. "Cítil jsem, že jsem v minulém zápase týmu dostatečně nepomohl. Proto bylo skvělé, že jsem dostal šanci být opět v brance," uvedl čtyřiadvacetiletý gólman. A tentokrát byl nepřekonatelný. "Bez spoluhráčů bych to ale nemohl dokázat. Jakmile (soupeři) překročili červenou čáru, snažili se na mě nahazovat kotouče. Chlapi přede mnou ale odvedli dobrou práci, odstavovali mi hráče, abych viděl puk," řekl Pavelec.

Vyzdvihl proto hlavně týmový výkon. "Byla to skvělé kolektivní práce a tímto způsobem chceme hrát. Měli jsme i hodně gólových šancí. Vítězství jsme si zasloužili," dodal Pavelec. Souhlasil s ním i trenér Jets Claude Noel. "Byl to jeden z našich lepších zápasů. Mužstvo šlapalo celých šedesát minut a bylo na soupeře dobře připraveno. Pochopili, co je potřeba udělat pro výhru, a stanového plánu se drželi," potěšilo kouče Winnipegu.

Ovečkin a spol. zase neuspěli

I druhý český gólman Tomáš Vokoun, který zasáhl do čtvrtečního programu NHL, zastavil stejně jako Pavelec 33 střel. Na rozdíl od svého krajana ale jeho Washington prohrál doma s Pittsburghem 1:2. Capitals tak pod vedením nového trenéra Dalea Huntera ztratili i druhý zápas. I s útočnými hvězdami v čele s Alexandrem Ovečkinem opět doplatili na chabou ofenzivu a soupeř je přestřílel 35:17.

"Až příliš mnoho času jsme strávili v našem vlastním pásmu. Musíme si puk vyměňovat rychleji, musíme být rychlejší při přechodu z naší vlastní třetiny do útočné. Musíme se taky zlepšit ve hře okolo branky. Ale to zabere nějaký čas," konstatoval kouč domácích, kteří prohráli počtvrté v řadě a poosmé z posledních deseti utkání.

Carolině nepomohla ani výměna kouče

Ani Carolina se nedočkala výsledkového obratu pod taktovkou nového kouče a s Kirkem Mullerem na lavičce prohrála i druhý zápas. Hurricanes sice udeřili díky českému útočníkovi Jiřímu Tlustému už v první minutě a po úvodní třetině ještě vedli 2:1, ale tři inkasované branky v rozmezí 29. až 34. minuty rozhodly o osudu utkání. Carolina nakonec podlehla doma New Yorku Rangers 3:5.

"Nikdo neříkal, že se situace změní za jednu noc. Musíme jít po malých krůčcích. Chlapi se snaží, ale v určitých momentech bylo v naší hře trochu zmatku," řekl Muller. Zatímco domácí zaznamenali jen tři výhry z posledních 15 utkání a nad týmem se už vznášejí zvěsti, že dojde i k hráčským výměnám, Rangers se vezou naopak na vítězné vlně, když uspěli v 11 z 13 zápasů.

Havlát se chytil

Nejlepší utkání sezóny odehrál podle trenéra San Jose Todda McLellana jeho svěřenec Martin Havlát. Český útočník, který se v průběhu sezóny propadl až do třetí řady, zaznamenal při vítězství 4:3 po samostatných nájezdech nad Montrealem asistenci u vyrovnávací branky na 3:3, v rozstřelu proměnil nájezd a zápas zakončil se třemi kladnými body za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech.

Žraloci Martin Havlát (vzadu) a spol. dokonale rozebrali obranu Montrealu.foto: ČTK/AP/Marcio Jose Sanchez

"Byl to jeho jednoznačně nejlepší zápas v dresu Sharks. Dokonce se mu žádný z předchozích ani zdaleka nepřibližuje. To je Marty, jakého chceme," uvedl McLellan na adresu českého útočníka, který si od 5. listopadu připsal jenom dvě asistence. Tentokrát ale byla jeho formace už všech tří vstřelených branek týmu.

Dvořák se podílel na obratu Dallasu

Útočník Radek Dvořák se podílel gólem a asistencí v závěrečných minutách na obratu Dallasu, který nakonec doma porazil Ottawu 3:2. Stars prohrávali od 52. minuty 1:2 po pohotové dorážce hostujícího Milana Michálka, třetí hvězdy zápasu, ale pak přišly Dvořákovy chvíle.

Radek Dvořák se raduje z gólu do sítě Ottawy.foto: ČTK/AP/Tony Gutierrez

Čtyřiatřicetiletý hokejista nejdříve usměrnil lehkou tečí přihrávku Mikea Ribeira za záda brankáře Craiga Andersona a srovnal stav. Poté vybojoval v rohu kluziště kotouč, z čehož následně těžil skórující Eric Nyström. U trefy Dvořáka si připsal asistenci i Tomáš Vincour, pro něhož to byl první bod v sezóně.

Erat pomohl Predátorům přihrávkou

Obraty, hodně gólů a oboustranné střídání brankářů byly k vidění v duelu mezi Vancouverem a Nashvillem, který vyhráli Predators 6:5. Na vítězné brance, kterou hosté v předposlední minutě završili obrat z 3:5, se hezkou přihrávkou podílel český útočník Martin Erat. Třebíčský rodák, který v utkání zaznamenal celkově dvě asistence, zavezl puk do útočného pásma, navázal na sebe pozornost dvou hráčů a jeho bekhendovou přihrávkou před branku zužitkoval Mike Fisher.

Útočník Nashvillu Martin Erat krásně přihrál na gól.foto: ČTK/AP/Mark Humphrey

"Oni do nás v závěru bušili a my se dostali do jedné šance, kterou jsme hned proměnili. Byl to pro nás netypický zápas. Obvykle naše utkání končí výsledky 2:1, 1:0 a podobně," uvedl Fisher, střelec dvou branek. Tentokrát Predators už po první třetině měli náskok 3:1, ale nezvládli pasáž mezi 24. a 31. minutou, v níž Vancouver otočil na 5:3.

"Byl to bezpochyby zajímavý a zábavný zápas," uvedl domácí trenér Alain Vigneault. "Líbilo se mi v něm vše, až na naši hru v oslabení. A samozřejmě i naši brankáři mohli chytit něco navíc. Konečný výsledek mě mrzí, když dáte pět branek, mělo by to stačit," dodal.

Hosté využili všechny tři přesilové hry, podržel je i brankář Anders Lindbäck, který střídal za stavu 3:5 a zneškodnil pak všech 19 střel, byť dvakrát mu pomohla tyč. "Byl to opravdu divný zápas. Měli bychom tiše odejít pryč, protože jsme si nezasloužil vyhrát," uvedl hostující kouč Barry Trotz.

Výsledky NHL:
Washington - Pittsburgh 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Branky: 22. Chimera - 6. Adams, 43. Kunitz. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Washington celé utkání, inkasoval dvě branky z 35 střel a úspěšnost zásahů měl 94,29 procenta. Střely na branku: 17:35. Diváci: 18.506.
Carolina - NY Rangers 3:5 (2:1, 1:3, 0:1)
Branky: 1. Tlustý, 20. Skinner, 38. Joslin - 2. Callahan, 29. McDonagh, 32. Gáborík, 34. Avery, 46. Sauer. Střely na branku: 31:27. Diváci: 12.566.
Winnipeg - Phoenix 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branka: 7. Little. Brankář Ondřej Pavelec odchytal za Winnipeg celé utkání a z 33 střel neinkasoval. Střely na branku: 31:33. Diváci: 15.004.
Dallas - Ottawa 3:2 (1:1, 0:0, 2:1)
Branky: 10. Ott, 55. Dvořák (Vincour), 58. Nyström (Dvořák) - 8. Condra, 52. M. Michálek. Střely na branku: 32:35. Diváci: 10.490.
Calgary - Columbus 3:4 po sam. nájezdech (1:1, 1:0, 1:2 - 0:0)
Branky: 14. Stempniak, 40. Bourque, 46. Comeau - 60. a rozhodující nájezd Nash, 6. Vermette, 56. Nikitin (Prospal). Střely na branku: 35:33. Diváci: 19.289.
Vancouver - Nashville 5:6 (1:3, 4:2, 0:1)
Branky: 10. Hodgson, 24. D. Sedin, 24. Volpatti, 29. Burrows, 31. Hansen - 9. a 59. Fisher (na obě Erat), 6. Legwand, 20. S. Weber, 37. Tootoo, 38. C. Wilson. Střely na branku: 37:20. Diváci: 18.890.
Los Angeles - Florida 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky: 2. J. Johnson, 35. D. Brown - 36. Bergenheim. Střely na branku: 26:42. Diváci: 17.720.
San Jose - Montreal 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky: 15. McGinn, 27. Couture, 59. Clowe (Havlát), rozhodující nájezd Pavelski - 14. Cammalleri, 25. Desharnais, 49. Cole. Střely na branky: 41:32. Diváci: 17.562.

Reklama

Související témata: