Hlavní obsah

Vokoun po odchodu trenéra Washingtonu: Je lehčí vyměnit kouče než dvacet hráčů

Marek BurkertPrávo

Na Floridě čtyři sezóny marně usiloval o play-off. Pro Tomáše Vokouna tak měla být washingtonská štace splněným snem o týmu, jenž má ty nejvyšší ambice. Po skvostném začátku však přišly problémy, které jako první odskákal kouč Boudreau. „Mužstvo máme dobré a zápasů je před námi ještě spousta,“ je přesto v klidu 35letý gólman.

Foto: Ann Heisenfelt, ČTK/AP

Tomáš Vokoun likviduje střelu Panthera Stephena Weisse.

Článek

Z osmnácti zápasů, ve kterých jste za Capitals nastoupil, máte 10 výher. Bilance, jakou jste v začátcích sezón na Floridě nikdy nezažil. To ale určitě neznamená, že jste spokojený. Je to tak?

Všichni viděli, že se nám poslední dobou nedařilo. Přišla výměna trenéra. Nikdo z mužstva nemůže být spokojený, když nevyhráváme.

Přitom rozjezd jste měli skvělý. Na startu sedm vítězství v řadě. Kde se to zaseklo?

Příčiny se hledají těžko, ale bude jich víc než jedna. Máme mužstvo, které bylo zvyklé dávat hodně gólů. Teď nám to tam ale přestalo padat. Hra nebyla optimální od brankářů po útočníky. A to se odrazilo na výsledcích.

Po příchodu do Washingtonu jste se těšil, že se nebudete muset nervovat s nožem na krku jako na Floridě. Cítíte teď rozpaky?

Ne. Já myslím, že výměnou trenéra se mění celý systém a to bude pro mužstvo prospěšná věc. Nový kouč má daleko defenzivnější styl, což bude lepší příprava na play-off. Tady nikdo nepanikaří. Je otázkou času, kdy se to zlepší.

Zatím jste odchytal tři čtvrtiny utkání Capitals. Bude to tak pokračovat, nebo se s Michalem Neuvirthem teď víc prostřídáte?

Michal byl na začátku zraněný, takže přišel o nějaké zápasy. Tahle rozhodnutí jsou ale na trenérech, já do nich nezasahuju žádným způsobem.

Váš nový kouč Dale Hunter býval hodně tvrdý hráč, zároveň je to ve Washingtonu ohromná legenda. Jak se zatím projevil? Je to stejný divočák jako na ledě?

Já s ním byl zatím vlastně dva dny, ale znám ho ještě z doby, kdy jsem proti němu hrál (pousměje se). Myslím si, že je to dobrý učitel, který bude po mladých hráčích vyžadovat, aby hráli pro tým. Mám z něj dobrý pocit.

Hned vyměnil i asistenta. Čeká vás teď víc rozborů u videa, nebo další teambuilding?

To už snad ne. Pokud ta naše krize nebude pokračovat, tak už žádné změny neproběhnou. Pořád věřím, že tohle je dobré mužstvo se spoustou dobrých hráčů. Samozřejmě nejsme spokojeni s tím, jak hrajeme, ale do konce základní části zbývá skoro 60 zápasů.

Měl jste čas si najít cestu k předchozímu trenéru Boudreauovi? Padli jste si do noty?

Je to výborný člověk, měli jsme dobrý vztah. Jenže mužstvu se nedařilo a vedení udělalo změnu. Bohužel je to někdy nespravedlnost, ale jednodušší je vyměnit trenéra než dvacet hráčů. To prostě přichází s tím povoláním (Bruce Boudreau nezůstal bez práce dlouho, včera byl jmenován koučem Anaheimu místo Randyho Carlylea – pozn. red.).

V souvislosti s Boudreauovým koncem ve Washingtonu se spekulovalo o jeho rozepřích s Alexandrem Ovečkinem, který těžce nesl, když ho kouč opomíjel v klíčových momentech některých zápasů. Je na tom podle vás něco?

Já teda o ničem nevím… Asi i kdybych věděl, tak bych to nemedializoval, to by byla jejich osobní věc. Spíš je to ale čistě otázka našich výsledků.

Dvě největší hvězdy hokejistů Washingtonu - Alexandr Ovečkin a Tomáš Vokounfoto: ČTK/AP

Na Ovečkinovi je vidět, jak se snaží vzít odpovědnost na sebe, bývalá lehkost je ale ta tam. Trápí se tím?

Jistě že se trápí. Každý hráč má od sebe určitá očekávání, a pokud je neplní, není spokojený. Alex cítí na sobě obrovský tlak, všichni od něj čekají strašně moc. Na druhou stranu je za to placený, tak s tím musí počítat.

Váš spoluhráč z reprezentace Václav Prospal mluvil o tom, jak je pro něj důležité mít nablízku rodinu ve chvílích, kdy se v hokeji tolik nedaří. Přijde hned na jiné myšlenky. Je pro vás teď horší snášet porážky, když jste ve Washingtonu sám?

Není to jednoduché. Teď jsem tu ale rodinu týden měl, v neděli letíme na Floridu, takže holky uvidím zase. Jistě to není ideální stav, ale situace je prostě taková a musím se jí přizpůsobit.

Co čekáte od návratu na led Panterů, kde jste hrál čtyři sezóny? Bučení? Potlesk?

Já neodcházel z Floridy ve zlém. Nebylo to jako v Nashvillu, odkud mě vyměnili. Rozhodl jsem se svobodně a nebudu ten návrat moc prožívat. Jsem spíš rád, že poletím domů a uvidím děti.

Překvapilo vás, jak skvěle zrestaurovaný tým Floridy začal sezónu?

Určitě! Hrají výborně, ale uvidíme na konci… My jsme však v situaci, že se spíš staráme o věci ve Washingtonu. Abychom změnili ten směr, kterým jsme jeli.

Říká se, že překonaná krize mužstvo může vystřelit do výšin. Takže je vlastně dobře, že vás přepadla už teď…

V konečném důsledku to pro nás může být lepší. Kouč Hunter má jasno, jakou chce dát mužstvu identitu – play-off hokej ze zabezpečené obrany. To Capitals nikdy nehráli. Pro Bruce bylo těžké takový styl nastolit, jelikož přišel k týmu, který vyhrával s otevřeným hokejem a spoustou gólů. S tím je ale těžké uspět v play-off, v dnešní době spíš už nemožné. Dale je trenér, který vyžaduje herní kázeň. Něco v hokeji zažil, jeho dres je vyvěšený na zimáku pod střechou… Všichni k němu mají obrovský respekt. A to je pro nás dobře.

Vokounova sezóna
Zápasy:18 (15. v NHL)
Výhry:10 (14.)
Průměr gólů:2,77 (38.)
Úspěšnost:90,6 % (40.)
Čistá konta:1 (27.)

Reklama

Související témata: