Hlavní obsah

VIDEO: NHL vkročí do baseballového chrámu. Pod širým nebem bude hrát i Jágr

Naraženého kulicha na hlavě, mikinu místo dresu a vyrazili na obhlídku. Tak se hokejisté Philadelphie seznamovali s baseballovým chrámem Phillies v Citizens Bank Parku, kde se dnes od 21 hodin postaví New York Rangers. Sedmačtyřicet tisíc diváků se nemůže dočkat Winter Classic. Zhlédnou nevšední klání na vlastní oči. Sedmý takový zápas v historii NHL, ve kterém se poprvé představí i Jaromír Jágr. Na led vyjede i Jakub Voráček.

Foto: Tim Shaffer, Reuters

Hráči Flyers běhěm tréninku na Winter Classic.

Článek

Nevšední podívaná pro fanoušky na stadiónu, milióny lidí u televizí, prodejci párků a skvělá propagace pro kluby. Show, která láká. Ale hráči se musí vyrovnat s nevšedními podmínkami. Střecha není a příroda si s nimi může zahrát.

„Je to vtipné, každý je šťastný, že se bude hrát venku, ale když jsem byl malý, hrál jsem venku pořád, byl jsem šťastný, když jsem mohl hrát uvnitř,“ usmíval se Jágr, když mluvil pro server philly.com.

Devětatřicetiletý útočník si v NHL zahraje pod širým nebem poprvé. Když byl na misi v Rusku v roce 2009, hrál pod moskevským nebem Utkání hvězd. A žádná slast to rozhodně nebyla. „Nepřišlo moc diváků, bylo minus čtyřicet stupňů, kdo by šel na hokej,“ zavzpomínal Jágr na Rudé náměstí.

Tým Philadelphie se fotil před Winter Classic. Nechyběl ani Jaromír Jágr. foto: ČTK/AP/Tom Mihalek

Když ve Philadelphii šel na trénink, vzal si hokejky, kulicha měl naraženého do čela a začala jeho cesta k ledu. Ta trvala přes chodby a schody téměř minutu a půl. Pak vkročil do ohromného stánku pro téměř padesát tisíc lidí. „Pravděpodobně to bude šok, jako když jsem přišel poprvé do NHL, v osmnácti jsem hrál před třemi tisící diváky,“ zavzpomínal kladenský odchovanec na českou nejvyšší soutěž.

Zatímco Jágr se drží v emocích v pozadí, Voráček se nemůže dočkat: „Už, abych byl na ledě. Bude to jiné, ale těším se. Venku jsem hrál, když mi bylo devět nebo deset let. Je to jako první zápas v NHL. Prvních pár střídání bude nervozita, ale snad to pak už bude jako v normálním zápase.“

Obránce Philadelphie Coburn během tréninku na venkovní zápas, na led se dostali nejen hráči. foto: Reuters/Tim Shaffer

V baseballovém stánku se proti sobě postaví týmy, které se moc nemusí. „Nenávidět je silné slovo, ale je to určitě slovo, které můžete použít mezi Rangers a Flyers. Jo vždy zápas jako při play-off,“ citoval web nhl.com útočníka Brandona Prusta.

Utkání si prožije i druhý nejproduktivnější hrát NHL - Claude Giroux. Ten ale v souvislosti s tímto zápasem zažil nevšední věc už před utkáním. Před pár dny mu zavolal přítel jeho sestry, že ji chce požádat o ruku, ale nevěděl jak. Tak mu Giroux poradil. „Udělej to na ledě.“ Když Philadelphii skončil v neděli trénink, na led mohli rodinní příslušníci. Eric poklekl a požádal Isabell o roku. Řekla ano. „Bruslil tam asi půl hodiny, byl nervózní, nevěděl, jak na to,“ smál se Giroux.

Zápas pod širým nebem začne v 21 hodin středoevropského času a přímým přenosem jej bude vysílat Nova Sport.

Reklama