Hlavní obsah

Vedení NHL dodatečně potrestalo útočníky Carcilla s Bourquem

NEW YORK

Vedení zámořské NHL dodatečně potrestalo dva faulující hráče. Útočník Chicaga Daniel Carcillo si za naražení edmontonského Toma Gilberta na hrazení nezahraje sedm utkání, René Bourque z Calgary nuceně vynechá pět zápasů za faul loktem, jímž zasáhl do hlavy Nicklase Bäckströma z Washingtonu.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Daniel Carcillo (vpravo) nejde pro ránu daleko.

Článek

Nechvalně proslulý bitkař a provokatér Carcillo fauloval Gilberta u zadního mantinelu v průběhu druhé třetiny a oba aktéři souboje skončili se zraněním kolena. "Carcillo do něho vletěl, což způsobilo mohutný náraz do mantinelu. Jde o jasné porušení pravidla o vražení na hrazení," vysvětlil dodatečný trest viceprezident NHL pro bezpečnost hráčů Brendan Shanahan.

Carcillovi, který bude mít během suspendace pozastavený plat, přitížila i jeho minulost. Za nebezpečný zákrok za hranicí pravidel byl potrestán už v říjnu, ale ani to nebylo zdaleka poprvé. "Je důležité připomenout, že Carcillo je častým provinilcem, který byl během své kariéry v NHL devětkrát finančně potrestán nebo suspendován," doplnil Shanahan.

O dva zápasy nižší trest vynesl bývalý vynikající útočník v případě Bourqua, jenž zasáhl Bäckströma loktem do hlavy krátce poté, co útočník Capitals odehrál puk. V jeho případě však Shanahan vzal v potaz hráčovu výpověď ohledně nebezpečného zákroku.

René Bourque (zcela vpravo) v dresu reprezentace.foto: ČTK/AP/Jens Meyer

"Věříme jeho tvrzení, že šlo spíš o reflex než o záměrný pokus někoho zranit," uvedl Shanahan. "Nicméně, jak se shodli všichni, kdo byli v tomto případě zainteresovaní, tento nebezpečný zákrok loktem na hlavu je neomluvitelný," doplnil.

Také Bourque, který je s 13 brankami třetím nejlepším střelcem Flames v dosavadním průběhu sezóny, je vedený jako opakovaný hříšník, neboť již v prosinci nuceně vynechal dva zápasy po naražení zezadu. Kvůli současnému trestu přijde z platu o 203 tisíc dolarů (přes čtyři milióny korun).

Reklama